Regeringen föreslår ändring i minerallagen för att effektivisera tillståndsprocessen för gruvor

April 11, 2024

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag på ändringar i minerallagen. Ändringen utgör en del i regeringens arbete med att förenkla och göra tillståndsprocesserna för gruvor mer effektiva.

Prövningen av Natura 2000-tillstånd förändras

De ändringar som regeringen föreslagit innebär att ett Natura 2000-tillstånd inte längre kommer vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas. I stället ska prövningen av ett Natura 2000-tillstånd göras i samband med miljötillståndsprövningen.

”Vi behöver fler gruvor för att minska Sverige och EU:s beroende av råmaterial från tredje land. En säker och hållbar tillgång till mineral och metaller är nödvändig för att möjliggöra det gröna samhällsbygget, stärka konkurrenskraften och elektrifiera Sverige. Det här förslaget är en hörnsten i regeringens arbete med att effektivisera och göra tillståndsprocesser mer förutsebara” – Energi- och näringsminister Ebba Busch.

Skälen för regeringens förslag


För att starta ett gruvbrytningsprojekt krävs ett miljötillstånd från mark- och miljödomstolen. Detta tillstånd förutsätter i sin tur att verksamhetsutövaren först givits bearbetningskoncession, som prövas gentemot minerallagen. Det är i dagsläget i denna tidigare del av processen som prövningen av Natura 2000-tillstånd sker.

Natura 2000


Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden inom EU, vars syfte är att bevara och bibehålla vissa typer av livsmiljöer och populationer av vissa vilda djur- och växtarter. Ungefär 13 procent av Sveriges sammanlagda land- och vattenareal ingår i Natura 2000-nätverket.


Dessa områden omfattas av särskilda naturvårdsdirektiv från EU, som implementerats i svensk lag i huvudsak genom miljöbalken. Användning av mark och vatten som kan påverka ett sådant naturområde (exempelvis gruvbrytning) kräver ett så kallat Natura 2000-tillstånd, som utfärdas av länsstyrelsen, miljöprövningsdelegationen eller mark- och miljödomstolen.

Regeringen anser dock att det inte bör krävas ett Natura 2000-tillstånd för att en ansökan om bearbetningskoncession ska beviljas. Detta motiveras med att även om Natura 2000-tillstånd beviljats i koncessionsskedet, kan samma frågor komma att behöva prövas på nytt i en senare del av processen fram till gruvstart, om ny information om verksamhetens omfattning eller placering tillkommer. Detta ger i sin tur upphov till osäkerheter som försvårar kapitalanskaffning och investeringar.


Regeringen föreslår i stället att prövningen om Natura 2000-tillstånd bör ske i ett skede då det är möjligt att göra en bedömning av hela verksamheten och hur den kan komma att påverka området. Detta skulle innebära att gruvprojekt kan anskaffa kapital successivt, eftersom det inte längre kommer vara nödvändigt att finansiera underlaget för en Natura 2000-tillståndsprövning redan i koncessionsskedet. En sådan ordning skulle enligt regeringen även förkorta handläggningstiderna för ansökningar om bearbetningskoncession.

 

Källa: Regeringskansliet Pressmeddelande och Regeringens proposition