November 29, 2023
Delegationen för cirkulär ekonomi höll sin årskonferens i förra veckan och vi var där på plats. Första delen av dagen ägnades åt Delegationens arbete från året som gått medan andra halvan handlade om materialanvändning och kritiska metaller avgörande för elektrifieringen och, i förlängningen, den gröna omställningen.
Nya ledamöter flyttar Delegationen närmare näringslivet
Under året som gått har Delegationen inte enbart flyttat från Tillväxtverket till Naturvårdsverket utan även fått nya tillskott av ledamöter samt en ny vice ordförande i form av Mattias Philipsson från Svensk Plaståtervinning. Ledamöterna som tillsköts Delegationen representerar olika delar av näringslivet för att knyta Delegationen närmare just näringslivet. Under våren omformulerade även Delegationen sitt syfte: att underlätta och driva på näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi som stärker svensk konkurrenskraft. Mer om Delegationens arbete och ändrade prioriteringsområden kan ni läsa om här.
Kritiska metaller – vad innebär det?
Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem på Chalmers, menade att det finns flera missuppfattningar kring begreppet kritiska metaller, exempelvis att det skulle handla om ovanliga metaller eller metaller som håller på att ta slut. Metoden som EU använder för att ta fram vilka metaller som kategoriseras som kritiska syftar dock på något helt annat. Metoden tar hänsyn till faktorer såsom försörjningsrisk och betydelse för EU:s ekonomi. Försörjningsrisker handlar bland annat om grad av importberoende, koncentration av producerande länder, ländernas styrning, återvinningsgrader och möjlighet till substitution.
Behov och substitution
Anders Wijkman, hedersordförande i The Club of Rome och medlem i det av FN:s miljöprogram lanserade International Resource Panel (IRP), betonade att den gröna teknologiska revolutionen kommer innebära en enormt ökad efterfrågan på metaller. Eftersom de rikaste fyndigheterna av dessa metaller redan är uttömda betyder detta att för varje gram som tas ut framöver kommer det att krävas att mer resurser tas i anspråk. Wijkman menar därför att även om teknikutvecklingen och elektrifieringen spelar en viktig roll för den gröna omställningen krävs det också ett nytt synsätt på hur behov kan uppfyllas på andra sätt. Ett exempel av detta som Wijkman framförde gäller mobilitet, där behoven kan uppfyllas på fler sätt än att enbart övergå till elbilar. Han uttryckte dock optimism när det kommer till nya innovationer, vilka kan möjliggöra substitutioner av de metaller som är mer svåra att utvinna till metaller som det finns större kvantiteter av. Northvolt meddelade exempelvis nyligen att de har lyckats skapa ett batteri av sodium istället för litium.
Källa: Delegationens årskonferens den 21 november
Vill du veta mer om hur du kan bidra till den cirkulära ekonomin?
Vi på Futuense är specialiserade på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Vi hjälper både dig som vill påbörja resan mot en mer cirkulär ekonomi och dig som vill fördjupa arbetet för cirkuläritet. Vi hjälper dig med genomsyn och analys av din verksamhet såväl som konkreta handlingsplaner med åtgärdsförslag.
För att kunna hålla dig uppdaterad på det senaste inom forskning och lagstiftning som rör hållbarhet och cirkulär ekonomi erbjuder vi också utbildningar samt generell och skräddarsydd omvärldsbevakning.
Copyright © 2024-Futuense AB