Cirkulär ekonomi i byggsektorn

Januari 16, 2025

I förra månaden slutredovisade Boverket uppdraget att utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn. Enligt uppdraget skulle Boverket kartlägga hur återanvändning och återvinning fungerar i dagsläget samt föreslå åtgärder för att främja cirkulärt byggande i framtiden. Byggbranschen står för en stor andel av Sveriges avfall, där graden av återvinning och återbruk skulle kunna vara mycket högre. Under 2020 stod bygg- och fastighetssektorn för 14,2 miljoner ton avfall och genererade 19 procent av landets miljö-och hälsofarliga ämnen. Utöver metaller återvinns lite material vid rivning, och bortfallet material vid byggande kan uppgå till 20 procent av använt material. Det är problematiskt att så stora mängder resurser och material slösas bort vid byggande, förvaltning och rivning.


Rapportens slutsatser
Boverket drar flera slutsatser om hur bygg- och fastighetssektorn ser ut i dagsläget. Bland annat konstateras att nivåerna av återbruk och materialåtervinning av byggnadsdelar och byggmaterial är på låga nivåer. Skiftet inom sektorn till en mer cirkulär ekonomi anses vara långt borta, även om det görs pilotprojekt med nya arbetssätt och lösningar. Det är nödvändigt att ta fram nya cirkulära affärsmodeller för att göra en övergång till en cirkulär bygg- och fastighetssektor. I dagsläget bedöms marknader för återbrukade byggnadsdelar och återvunnet material vara omogna. Samtidigt är den mest grundläggande principen för att minska resursflöden och avfallsmängder att använda befintliga byggnader så länge som möjligt. Boverket ser ett visst perspektivskifte i branschen under de senaste åren, där det finns en tydlig trend av mer analys kring bevarande eller ändring inför en rivning. I de fall då en rivning bedöms nödvändig finns allt oftare en förberedelse för återbruk.


Inom branschen finns redan flera exempel på hur man kan arbeta cirkulärt. Samtliga aktörer i samhällsbyggnadssektorn spelar en viktig roll för att utveckla marknadsförutsättningar, normer och attityder i en ny riktning. Boverket ser att det behövs ytterligare styrmedel för att skapa förutsättningar och incitament. Vidare kan information och kunskapshöjande åtgärder användas för att påverka normer och attityder.


Förslag för en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor
I rapporten har Boverket identifierat flera utmaningar som behöver hanteras för att göra omställningen till ett cirkulärt byggande i större skala möjligt. Enligt Boverket behövs en kombination av rätt utformade styrmedel för att ge förutsättningar till en omställning hos bygg- och fastighetssektorn. Rapporten nämner statliga-, ekonomiska- och informativa styrmedel samt administrativa regleringar. Till exempel är regelverket kring byggverksamhet omfattande, och det är viktigt att PBL understödjer, snarare än hindrar, ett cirkulärt byggande. Information och vägledning kan vara ett sätt att styra om sektorn, där det ”linjära” byggandet ännu är normen.


Boverket har tagit fram fyra förslag för att främja utvecklingen mot en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor. Förslagen fokuserar på informativa och administrativa styrmedel, vilket Boverket har rådighet över inom sitt sektorsansvar.


  • Utveckling av information och vägledning.

Boverket lämnar flera förslag på framtida uppdrag till dem själva, som bland annat omfattar att ta fram mer information, att samordna arbetet samt att ta fram en nationell strategi för omställningen i sektorn. Ett förslag är att Regeringen ska ge Boverket i uppdrag att ta fram verktyg och metoder som kan belysa olika nyttor och mervärden med cirkulära åtgärder inom bygg- och fastighetssektorn.


  • Utveckling av klimatdeklarationer.

Det primära syftet med förslaget är ta fram nationella referensvärden eller jämförelsevärden för byggnaders klimatpåverkan vid ombyggnad. Det kan bygga på klimatdatabasen och öka kunskapen inom branschen om vad olika alternativ för energirenoveringsåtgärder innebär för klimatpåverkan. En möjlig konsekvens är att byggherrar och fastighetsägare får värden att jämföra mot när de jämför olika energirenoveringsstrategier och åtgärder.


  • Digitaliseringsförslag

Inom uppdraget skulle Boverket undersöka hur digitaliseringen kan underlätta omställningen, samt lämna förslag på åtgärder som bidrar till utvecklingen på området. Omställningen kan stödjas genom digitalisering, till exempel genom att underlätta delning av byggnadsinformation eller information om byggprodukter. Boverket har tagit fram förslag i faser för att underlätta implementeringen och undvika problem till följd av uppgifter som får delas enligt befintlig lagstiftning. Förhoppningen är att administrativa bördor kan minska genom digitaliseringsförslagen.


  • Resurshushållningsplan

Boverket föreslår att bestämmelsen om kontrollplan i 10 kap. 6§ PBL delas upp i två separata bestämmelser. En bestämmelse om kontrollplan, där uppgifter som anknyter till tekniska egenskapskrav samlas i en bestämmelse där syftet är att förebygga fel, brister och skador. En resurshushållningsplan, dit uppgifter som syftar till att ge förutsättningar för återbruk, återvinning och avfallshantering flyttas till en egen bestämmelse om resurshushållningsplan.


Källa: Boverket