Oktober 28, 2024
Förra veckan inleddes FN konferensen om biologisk mångfald i Cali, Colombia. Under konferensen hålls det sextonde partsmötet kring COP16, då FN:s ramverk för biologisk mångfald följs upp. Den globala överenskommelsen för att hejda och vända den pågående förlusten av biologisk mångfald, Kunming-Montrealramverket, antogs 2022. I samband med mötet sker även partsmöten för konventionens två protokoll: Cartagenaprotokollet om biosäkerhet samt Nagoyaprotokollet om tillträde till och nyttodelning från användning av genetiska resurser.
Svenskt deltagande
Sverige har flera representanter på plats i Cali, bland annat som en del av EU:s förhandlingsdelegation. Klimat- och miljöminister Sverige och Colombia har ett nära samarbete inom flera frågor, bland annat den gröna omställningen, och även Sidas generaldirektör Jakob Granit samt den svenska ambassaden i Colombia deltar vid mötet.
För Sverige är frågor som berör genomförandet av ramverket särskilt viktiga, bland annat att ett uppdaterat system för övervakning införs samt att processen för uppföljning och rapportering av de globala målen är transparent. Andra prioriteringar omfattar en långsiktig strategi för resursmobilisering från alla källor samt att samarbetet mellan klimat- och biodiversitet ska intensifieras. Det är viktigt att samla arbetet mot klimatförändringar och hoten mot biologisk mångfald. Under mötet förväntas även beslut fattas om nya arbetsprogram för biologisk mångfald och hälsa samt för stärkt delaktighet i konventionsarbetet för urfolk och lokala samhällen. På agendan finns även hur nyttan vid användandet av digitala gensekvenser (DSI) från genetiska resurser ska fördelas, samt att stärka arbetet med att bevara den biologiska mångfalden i särskilt viktiga marina områden.
Arbetet inom EU
Inför mötet har EU länderna beslutat om en gemensam hållning samt gemensamma prioriteringar vid konferensen. Dessa överensstämmer till stor del med de svenska, bland annat att samordna arbetet med klimatförändringar och biologisk mångfald. EU vill även se ett nätverk för tekniskt och vetenskapligt samarbete, samt ett pålitligt ramverk för planering, övervakning, rapportering och utvärdering av det pågående arbetet. Genom samarbeten på global, regional och bilateral nivå har EU arbetat för att nå målen i ramverket om biologisk mångfald, och budgeten planeras öka till sju miljarder euro. EU:s projekt på området är utformade för att fungera för både människor och naturen, samt för att uppmuntra till hållbara och långsiktiga lösningar.
Källor: Regeringen, EU och CBD
Copyright © 2024-Futuense AB