De nordiska länderna efterlyser ett juridiskt bindande globalt plastavtal

Oktober 4, 2024

Det Nordiska ministerrådet är ett samarbetsorgan för de nordiska regeringarna, där de samarbetar för gemensamma nordiska lösningar. På flera områden ser länderna att större resultat kan uppnås genom samarbete. Statsministrarna i Norden har som vision att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030.


Förra veckan undertecknade nordiska ministrar en deklaration om mikroplaster, där de befäste sin ställning internationellt. Det gjordes i samband med ministermötet i New York under veckan, då det har gått två år sedan FN:s generalförsamling antog en historisk och ambitiös resolution för utveckling av nya juridiskt bindande instrument för att få slut på plastförorening. De nordiska länderna har i flera år arbetat med målet att förstärka globala åtaganden för att minska plastförorening.


”I och med förhandlingarna om ett globalt plastavtal har vi en unik möjlighet att agera globalt för att minska mikroplastföroreningen. Vi måste utnyttja denna möjlighet!”- Magnus Heunicke, Danmarks miljöminister.


I arbetet är det viktigt att säkerställa en solid kunskapsbas inför internationella förhandlingar. Förra året publicerades den nordiska rapporten Towards Ending Plastic Pollution by 2024. Den kom till slutsatsen att ett effektivt plastavtal skulle kunna minska utsläppet av mikroplatser globalt med 70 procent fram till 2040, jämfört med ett oförändrat läge.


Under de senaste 20 åren har kunskap och forskning om mikroplast ökat exponentiellt, i synnerhet förekomsten i livsmedel och andra produkter. Plast innehåller många gifter som kan vara skadliga för människor, djur och växter. Den skada som mikroplaster kan orsaka människor och miljö oroar forskare. ”Det finns mikroplaster i vattnet som vi dricker, i maten vi äter, luften vi andas och i miljön.” – Anna Beathe Tvinnereim, Norges utvecklingsminister!


I deklarationen efterlyser de nordiska länderna ett juridiskt bindande globalt platsavtal. Det ska vara heltäckande och inbegripa plasternas hela livscykel, med specifika åtgärder för reglering av mikroplaster avseende deras källa och läckagerutter.  


Nedbrytning av plastskräp är troligen den största källan till mikroplaster i den marina miljön. Genom att säkerställa att avtalet adresserar problematiska produkter och produktionsnivåer kan vi också minska spridningen av mikroplaster. Vi behöver ha ett stort politiskt engagemang för att minska såväl produktion som plastläckage.” – Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister.


Den nordiska deklarationen om mikroplaster vill se ett globalt avtal som inbegriper följande fem punkter:


  1. Förbud eller restriktioner på mikroplaster som avsiktligt läggs till i produkter.
  2. Krav på förbättrad produktdesign för att minimera utsläpp av mikroplaster vid slitage och användning.
  3. Lämpliga åtgärder och riktlinjer för specifika land- och havsbaserade källor till mikroplastutsläpp, bland annat däck, textilier, konstgräs, målfärg, avfallsvatten, produktions-, återvinnings- och avfallsanläggningar.
  4. Krav på hantering, lagring, transport och behandling av pellets, spån och pulver av plast, kompletterande arbetet inom IMO. 
  5. Sanering med bästa tillgängliga tekniker och miljöpraktiker för att undvika nedbrytning av makroplaster som förvärrar spridningen av mikroplaster. 


Källa: Nordiskt samarbete