November 21, 2024
Förra veckan presenterade regeringen flera nya förslag på lagstiftning inom avfallsområdet, med syfte att övergå till en mer cirkulär ekonomi. Förslagen härstammar från en bokstavsutredning som tillsattes i maj 2023, som skulle föreslå författningsändringar för att skapa ett tydligt, ändamålsenligt och enhetligt uppföljningssystem för kommunalt avfall. Lagförslagen beskrivs i sin helhet i promemorian Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi, som publicerades den 12 november 2024. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger ”genom att sätta upp ett förutsägbart, tydligt och rättvist regelverk skapas sund konkurrens och aktörerna får möjlighet att planera för hur de ska ta sitt ansvar. Det ska vara lätt att göra rätt både för företag, kommuner och privatpersoner”. I dagsläget är förslagen ute på remiss, och författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.
Sverige har sedan tidigare fått en varning från EU-kommissionen då det funnits en risk att målet om materialåtervinning av kommunalt avfall inte skulle nås för 2025. Enligt EU:s avfallsdirektiv ska minst 55% av kommunalt avfall återvinnas till 2025. De lagförslag som lämnas i promemorian syftar till att reformera avfallslagstiftningen för att förebygga avfall och öka materialåtervinningen, så att Sverige ska lyckas nå de mål EU har kommit överens om.
Förslagen i promemorian har flera mål, bland annat att öka resurseffektiviteten samt skapa långsiktighet och planeringsförutsättningar för företag och kommuner. Till exempel ska kravet på kommunala avfallsplaner tas bort, och istället ska regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, ta fram en nationell avfallsplan. Naturvårdsverket ska ta fram underlag till den nationella avfallsplanen. Utredningen lämnar dessutom förslag för att stärka och effektivisera tillsynen på avfallsområdet, utan att konkurrensen snedvrids eller den illegala avfallshanteringen ökar. Bland annat ska kommunernas generella tillsynsansvar för avfallshantering tas bort, och länsstyrelsen får istället tillsynsansvar för kommunernas avfallshantering.
Bland de nya förslagen nämner regeringen följande:
Källa: regeringen
Copyright © 2024-Futuense AB