EU-kommissionen kommer med nytt lagförslag som ska göra det enklare att reparera varor

Mars 28, 2023

Den 22 mars i förra veckan presenterade EU-kommissionen ett nytt lagförslag som ska harmonisera lagar kring reparation inom EU och styrka rätten till reparation, från engelskans ”Right-to-repair”. Förslaget är del av den Gröna Given och syftar till att förlänga livstiden på varor genom att främja reparation framför att köpa nytt.

 

Bakgrund till Right-to-Repair

 

Right-to-repair, det vill säga “Rätt till att reparera”, hänvisar både till lagstiftning som gör det lättare att reparera varor såväl som till den politiska rörelse som driver samma fråga. Den politiska rörelsen har varit aktiv, främst i USA, sedan början av 2000-talet, där röster höjts mot det reparationsmonopol som i synnerhet har präglat reparationsbranschen för bilar, och senare även elektronikprodukter.

 

På EU-nivå lades lagförslaget fram år 2020 i samband med att kommissionen lanserade New Consumer Agenda och handlingsplanen för cirkulär ekonomi.

 

Vad innebär lagförslaget Right-to-repair?

 

De föreslagna lagändringarna innebär bland annat att:

 

  • Konsumenter ska få rätt att kräva reparation mot ett pris från producenter för varor som är reparerbara i EU-lagstiftning, exempelvis diskmaskiner eller TV-apparater. Denna rätt till reparation ska säkerställa att konsumenter alltid har någon att vända sig till om dem vill reparera något. Dessutom ger det incitament från producenters sida att utveckla mer hållbara företagsmodeller.
  • Producenter ska bli skyldiga att informera konsumenter om varor som de är pliktiga att reparera utanför ramen av garantin.
  • EU-medlemsländer blir skyldiga att upprätta åtminstone en digital plattform som matchar konsumenter med reparatörer. Plattformen ska dessutom vara gratis att använda.
  • Reparatörer blir skyldiga att tillhandahålla informationsblanketter till konsumenter med standardiserade villkor för reparationer. Denna åtgärd syftar till att göra det enklare för konsumenter att jämföra tjänsterna från olika reparatörer.
  • En gemensam europeisk kvalitetsstandard för reparationstjänster ska utvecklas för att identifiera reparatörer som uppfyller en högre kvalité. Kvalitetsstandarden ska göras tillgänglig för alla reparatörer i EU som binder sig till att uppfylla vissa minimikrav.

 

Ökad konsumentmakt i den Gröna Given

 

Den 22 mars lade EU-kommissionen fram ytterligare ett lagförslag, Green Claims Directive, som ska göra det enklare för konsumenter att välja hållbart genom en striktare reglering av marknadsföring när det kommer till anspråk om hållbarhet. Detta för att förhindra missvisande reklam och gröntvättning, eller greenwashing som det kallas på engelska. De båda förslagen är del av den Gröna Given, där utvecklandet av Ekodesigndirektivet görs för att kontrollera utbudssidan av varor medan lagförslag, liksom ovan nämnda och direktivet Empowering consumers for the green transition reglerar efterfrågesidan.

 

Vad händer härnäst?

 

Nu när EU-kommissionen har presenterat de båda lagförslagen överlämnas dessa till Europaparlamentet och Europeiska rådet, eller ministerrådet som det brukar benämnas, som behandlar och fattar beslut om lagstiftning.

 

Källa: Pressmeddelande Right-to-repair EU-kommissionen, Lagförslag Right-to-repair & Pressmeddelande konsumentskydd EU-kommissionen