EU-kommissionens arbetsprogram för det kommande året

20 februari 2025

Förra veckan presenterade EU-kommissionen sin arbetsplan för 2025, som fastställer de viktigaste lag- och policyförslagen för det kommande året. Enligt Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande, ligger fokus på förenklingar för ett mer konkurrenskraftigt, motståndskraftigt och tillväxtorienterat EU. Europa behöver kunna reagera snabbare för att möta dagens stora utmaningar, som bland annat omfattar säkerhetshot, klimatförändringar, konkurrenskraft, geopolitiska kriser och sociala utmaningar. Programmet betonar att Europas framtid formas genom gemensamt agerande, och att endast ett starkt och enat EU kan möta dagens kriser. De prioriterade områdena inkluderar förenkling av byråkrati, stärkt inre marknad, grön omställning samt säkerhet och försvar.


Förenkling av regelverk och byråkrati
Kommissionen föreslår en rad förslag inom Omnibus-paketet som ska göra det lättare för små och medelstora företag att verka. De administrativa bördorna för företagen förväntas minska med minst 25 procent tack vare att befintlig lagstiftning granskas, förenklas och samordnas. Till exempel ska kraven på hållbarhetsrapportering, due diligence och taxonomi för företag förenklas och effektiviseras. Samtidigt planerar kommissionen en årlig utvärdering för att säkerställa att förenklingsåtgärderna ger önskad effekt.


Utöver att regelverket förenklas är det även av stor vikt att regler och beslut implementeras på ett korrekt och effektivt sätt. Det kräver att alla institutioner, och i synnerhet de enskilda kommissionärerna, tar ett starkt ägandeskap och ansvar över sina frågor. Regelbundna dialoger kring implementering mellan kommissionärer och övriga parter ska ge möjligheter att utvärdera framsteg och identifiera områden som behöver vidareutvecklas.


Stärkt inre marknad och konkurrenskraft
Att förbättra EU:s konkurrenskraft ligger högt upp på kommissionens agenda. Den inre marknaden ska förnyas genom färre handelshinder och ett innovationsfrämjande arbete. Det innebär bland annat satsningar på digitalisering och industriell omställning, samt stöd för start-ups och scale-ups. Arbetsplanen inkluderar även initiativ för att stärka energiinfrastrukturen, minska beroendet av externa energikällor samt för att främja investeringar.


Den gröna omställningen
I arbetsplanen lyfts att EU ska fortsätta arbetet mot att vara den första klimatneutrala kontinenten till 2050, samt att klimatförändringarna påverkar människor och företag i Europa allt mer. I hjärtat av planen för hållbarhet, konkurrenskraft och fossilfrihet finns Clean Industrial Deal, där strategier och förutsättningar för industrins omställning fastställs. Att stärka industrins förmåga att ställa om, utan sänkt konkurrenskraft, ska bidra till att uppnå målen ställda i den gröna given. Enligt arbetsplanen ska EU:s kemikalielagstiftning, REACH, revideras och förenklas, utan att sänka kraven på säkerhet och miljöskydd. Energifrågan är viktig, både för att säkerställa energitillgång samt för att öka mängden förnybar energi. Ett nytt stöd till medlemsstaterna ska tas fram för att påskynda utökningen av förnybar el, stärka industrins omställning och säkerställa kapaciteten för att ta fram ren teknik. Vidare ska mål om 90 procent minskade utsläpp till 2040 lagstadgas, och mål ska sättas inför COP30 mötet i Brasilien i november 2025. Kommissionen ska även ta fram ett ramverk för hållbara transporter, som bland annat inkluderar förbättrad infrastruktur och mer fossilfritt bränsle. Till exempel ska insatser göras för att utöka infrastrukturen för batteriladdning. Med särskilt fokus på elnätet ska åtgärderna undersöka metoder för att fasa ut fossila bränslen ur systemen för uppvärmning och kylning. Kommissionen vill även undersöka möjligheterna att använda life science för att driva innovation inom områden som bioteknik och AI. En stark bioekonomi anses viktig för att hantera klimatförändringar, minskad biodiversitet och utsläpp. Strategin för bioekonomi ska uppmuntra till mer hållbar och cirkulär produktion, användning och konsumtion.


Säkerhet, försvar och krisberedskap
Arbetsplanen betonar vikten av att stärka EU:s förmåga till försvar och krisberedskap. Kommissionen presenterar planer för att bygga en robust EU-försvarsunion, som bland annat inkluderar investeringar i försvarsindustrin och att utveckla en gemensam säkerhetsstrategi. Europa ska fortsätta sitt nära samarbete med Nato, men investera mer, bättre och gemensamt i europeisk säkerhet. Den nya Preparedness Union Strategy är ett sätt att förbättra krisberedskapen, samt strategier för att bekämpa hybrida hot och cyberattacker.


Sammanfattningsvis har arbetsprogrammet som syfte att skapa ett mer dynamiskt och effektivt EU som kan möta dagens och framtidens utmaningar. Genom de olika satsningarna vill kommissionen lägga grunden för ett stabilt, säkert och välmående EU som kan agera handlingskraftigt internationellt. Kommissionen poängterar även vikten av att minska beroendet av rysk energi.