EU lägger fram förändringsförslag till förpackningsdirektivet

December 6, 2022

Som en del av åtgärderna för att minska förpackningar och förpackningsavfall har EU nu publicerat de föreslagna förändringarna till förpackningsdirektivet. Det övergripande målet är att minska förpackningar i medlemsländerna med 15 procent per capita fram till 2040. Förslagen ämnar även att främja återanvändning av förpackningar, skapa tydligare märkning för återvinning och införa obligatoriska krav på andel återvunnet material i förpackningarna.

 

Förpackningar från jungfruliga resurser

 

I genomsnitt genererar varje person i EU ungefär 180 kilo förpackningsavfall årligen. Förpackningar utgör även en av de huvudsakliga produktkategorierna som medför uttag av jungfruliga resurser, 40 procent av all plast som används i EU går till förpackningar och samma siffra för papper ligger på 50 procent. Utan åtgärder förväntas förpackningsavfallet i EU öka med 19 procent fram till 2030 och enbart för plast med 46 procent. Revideringarna till förpackningsdirektivet ämnar bromsa denna utveckling och i stället minska förpackningsavfallet på sikt.

 

Bakgrund till EU:s förpackningsdirektiv

 

EU:s förpackningsdirektiv trädde i kraft 1994 med avsikten att harmonisera lagstiftning kring förpackningar i EU:s medlemsländer. Direktivet reglerar bland annat begränsningar av tungmetaller förpackningar såväl som insamling och materialåtervinning av förpackningar. Senaste revideringen av direktivet skedde 2018 och innebar ändringar som syftade till att minska förpackningsavfallet och till att främja återanvändning och återbruk för att driva omställningen till cirkulär ekonomi.

 

Mot cirkulär ekonomi

 

Med de föreslagna förändringarna som nu har lagts fram tar EU ytterligare ett steg närmare cirkulär ekonomi. Harmoniseringen mellan EU-länderna kommer också att stärkas, då ett problem idag är att ländernas olika märkningar och definitioner av återvunna och återanvändbara förpackningar varierar stort. Förslaget innehåller fem huvudsakliga obligatoriska mål:

 

  1. Reducering av förpackningsavfall i varje medlemsland med 15 procent vid 2040 beräknat per capita och jämfört med nivåerna 2018.
  2. Märkning för återanvändbara förpackningar och andra åtgärder för att främja återbruk, företag ska exempelvis erbjuda kunder återanvändbara förpackningar.
  3. Förbud mot vissa onödiga förpackningar, bland annat engångsförpackningar som erbjuds kunden för att förtära sin mat eller dryck på försäljningsstället, engångsförpackningar för frukt och grönsaker och reseförpackningar för hygienprodukter som erbjuds på hotell.
  4. Åtgärder som syftar till att göra förpackningar helt återvinningsbara vid 2030, där exempel på åtgärder är designkriterier för att kunna återvinna och obligatoriska pantretursystem för plastflaskor och aluminiumburkar. Dessutom ska det skapas tydlighet kring vilka förpackningar som behöver vara komposterbara, dock handlar det om ett väldigt begränsat område av förpackningar.
  5. Obligatorisk andel återvunnet material i nya förpackningar.

 

De föreslagna ändringarna förväntas leda till en avfallsminsking i EU på 37 procent till 2040 jämfört med om förslaget inte träder i kraft. Förslagen uppskattas även minska koldioxidutsläpp från förpackningar med 23 miljoner ton till 2030 och leda till starkt utökad innovationsutveckling inom områdena av minskning, återbruk och återvinning av förpackningar.

 

Förslaget kommer nu att granskas av Europaparlamentet och Europeiska rådet för att sedan genomgå ordinarie lagstiftningsförfarande.

 

Källa: EU pressmeddelande & EU-förslag till direktivet