EU:s nettoutsläpp av växthusgaser har minskat

Oktober 31, 2024

Idag gick EU:s klimatmyndighet, European Environment Agency (EEA), ut med nyheten att EU:s nettoutsläpp av växthusgaser har minskat med 8 procent under 2023. Det visar på betydande framsteg mot klimatneutralitet. Den kraftiga minskningen beror till stor del på ett minskat kolanvändande, samt en ökning av förnybara energikällor. Europa har även haft en minskning i energiförbrukningen, enligt uppskattade siffror från den rapporten ”Trends and Projections in Europe 2024” som publicerades tidigare idag. EEA följer upp EU:s utsläpp årligen, och ser att den här takten måste fortsätta för att uppnå Europas klimat- och energi mål.


I jämförelse med nivåerna 1990 har EU:s totala nettoutsläpp minskat med 37 procent. Rapporten nämner att den nedåtgående trenden avtog något under två år, till följd av både Covid och energikrisen, men har nu återupptagits. Enligt EU:s ambitiösa klimatmål ska utsläpp av växthusgaser minska kraftigt. Till 2030 ska nettoutsläppen ha minskat med 55 procent i jämförelse med 1990 års nivåer, och till 2050 ska EU vara klimatneutralt för att uppfylla sina åtaganden i Parisavtalet. 


Baserat endast på redan rapporterade klimatåtgärder, förespås att EU:s medlemsstater ska minska nettoutsläppen till 43 procent under 1990 års nivåer. Dock har 22 medlemsstater planerade, men ännu inte genomförde, åtgärder som kan bidra till en förutspådd minskning på 49 procent i jämförelse med 1990. Flera medlemsstater har ännu inte uppdaterat sina nationella energi- och klimatplaner, vilket lämnar rum för ytterligare åtgärder. EU kommissionen har gjort en preliminär uppskattning av de planer som än så länge har redovisats, och ser att de bekräftar en gemensam, ökad ambitionsnivå.

Förnybar energi har en allt större roll i omställningen till en fossilfri ekonomi. Enligt EEA:s uppskattningar har andelen förnybar energi växt med nästan 15 procentenheter sedan 2005. Då stod förnybar energi för 10 procent av total energikonsumtion, vilket kan jämföras med uppskattningsvis 24 procent 2023. Samtidigt uppskattas den slutliga energiförbrukningen ha minskat med 11% under samma tidsperiod. Flera sektorer har minskat sina utsläpp av växthusgaser kraftigt, bland annat industri och energi. Industrisektorn har sett minskningar på över 30 procent under de senaste tjugo åren, medan energisektorn har halverat sina utsläpp jämfört med 2025. Byggsektorn matchar industrin, med en minskning på över 30 procent sedan 2005. Rapporten ser dock att flera andra sektorer inte håller samma höga tempo, till exempel transport och jordbruk, där hållbara färdmedel och nya lösningar för jordbruket behöver utvecklas.


Inför framtiden betonar rapporten vikten av att bibehålla momentum även efter 2030. Det finns mål om 90 procent minskade nettoutsläpp av växthusgaser till 2040, och som nämnt ovan är målet till 2050 på 100 procent klimatneutralitet. Det krävs fortsatt arbete med policy, överenskommelser och åtgärder för att nå målen och hålla bollen rullande. EEA:s rapport bygger från data som är inrapporterat från de 27 medlemsstaterna samt EU:s samarbetsländer.