Fit for 55 i hamn – nu tillsätter regeringen en snabbutredning för att analysera konsekvenserna av lagstiftningspaketet

Juli 4, 2023

Den 18 april i år enades EU:s medlemsländer kring ett av de mest omfattande lagstiftningspaketen i EU någonsin, Fit for 55. Regeringen tillsätter nu en snabbutredning för att analysera vad Fit for 55 innebär för Sveriges klimatpolitik.

 

Fit for 55

 

Fit for 55 fastställer att EU:s utsläpp ska minska med minst 55 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer, och att EU ska uppnå klimatneutralitet vid 2050. För att nå utsläppsmålen innehållet lagstiftningspaketet konkreta lagförslag på flera områden, bland annat:

 

  • Reformer av EU:s utsläppsrättshandelssystem, där utsläppsrätter ska stramas åt och expanderas till att också inbegripa utsläpp från sjöfart.
  • En social klimatfond som ska stötta sårbara hushåll, företagare och kollektivtrafiksbrukare.
  • En gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM), vilken riktar in sig på importen av koldioxidintensiva produkter för att undvika koldioxidläckage.

 

Snabbutredning för att analysera effekterna av Fit for 55

 

Uppdraget av att göra en övergripande samhällsekonomisk analys över Fit for 55:s effekter på den svenska klimatpolitiken har tilldelats professor John Hassler, forskare inom områdena av makroekonomi, klimatförändringar och klimatpolitik.  Utredningen syftar till att besvara frågor inom tre områden:

 

  1. Hur Sveriges klimatpolitik samklingar med EU:s Fit for 55 och ta fram principer för hur Sveriges klimatpolitik kan utvecklas för att effektivt uppnå EU:s utsläppsmål till 2030 samt Sveriges långsiktiga mål om nettonollutsläpp vid 2045.
  2. Hur politiken för klimatomställningen kan främja en strukturomvandling som bidrar till konkurrenskraft, hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet. Enligt Hassler är en framgångsrik strukturomvandling avgörande för bibehållet stöd för både EU:s och Sveriges ambitiösa klimatpolitik.
  3. Hur Sverige får med länder utanför EU i omställningen genom förslag på effektiva klimatåtgärder som Sverige kan bidra till utanför EU.

 

EU tar ledartröjan i klimatomställningen

 

Under presskonferensen där snabbutredningen presenterades menade statsminister Ulf Kristersson att EU i och med Fit for 55 blir global ledare i klimatpolitiken. Lagstiftningspaketet utgör också ett tydligt exempel på hur Parisavtalet kan omsättas i handling. Samtidigt betonade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vikten av att Sverige ligger i framkant, något som även har efterfrågats i de branschsamtal som hållits under våren med olika sektorer viktiga för den gröna omställningen. Företrädare för de olika branscherna har uttryckt en ökad takt i omställningen som avgörande för svensk konkurrenskraft och nya investeringar. Att Sverige har som mål att uppnå nettonollutsläpp till 2045, det vill säga fem år innan EU:s fastställda målsättning, anses därför vara viktigt för bibehållen konkurrenskraft.

 

Snabbutredningen ska redovisas den 16 oktober och kommer att utgöra underlag för regeringens utveckling av den klimatpolitiska handlingsplanen som ska presenteras i år.

 

Källa: Regeringens pressträff om konsekvenser av EU:s klimatpaket, Regeringskansliet pressmeddelande & Europeiska rådet: Fit for 55