Fossilfritt Sverige överlämnar lista på utredda förslag till regeringen

Maj 5, 2023

Under 2022 presenterades två statliga utredningar, Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen, innehållande konkreta förslag på hur tillståndsprocesserna kan kortas ned. De långa tillståndsprocesserna utgör nämligen ett av de huvudsakliga hindren för den gröna omställningen. Nu har de 22 näringslivsbranscherna i Fossilfritt Sverige valt ut sammanlagt 12 förslag från utredningarna som de anser omgående skulle kunna antas.

 

Kortare tillståndsprocesser avgörande för den gröna omställningen

 

De 22 näringslivsbranscherna som står bakom Fossilfritt Sverige, vilka tillsammans står för cirka 70 procent av Sveriges utsläpp, har genom sina färdplaner visat hur deras omställning ska gå till. Ett huvudsakligt hinder som har pekats ut i färdplanerna handlar dock just om de långa tillståndsprocesserna för elledningar, kraftproduktion och andra investeringar inom industrin. Många aktörer inom industrin får i dagsläget vänta med att sätta igång sin fossilfria produktion då det råder osäkerheter kring om elektriciteten kommer att kunna levereras i rätt tid och på rätt plats. Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige menar att tillståndsprocesserna i Sverige inte har hängt med i utvecklingen.

 

”De svenska tillståndsprocesserna är inte gjorda för en omvärld som utvecklas oerhört snabbt. Både klimatförändringarna och teknikutvecklingen går snabbare än vad de flesta räknat med, och nu ökar både USA och EU tempot i den industriella klimatomställningen. Det ökar konkurrensen om kompetens och kapital, så det är väldigt viktigt att Sverige ökar sin attraktionskraft på alla nivåer så fort vi kan. Effektivare tillståndsprocesser är en nyckel för att lyckas.” - Svante Axelsson.

 

Näringslivets lista över utredda förslag

 

För att möta industrins ökande behov av el krävs snabb utbyggnad av både elproduktion och elnät. För att korta ned tillståndsprocesserna lyfter därför näringslivsbranschen, liksom ovan nämnt, tolv redan utredda förslag som är klara för att kunna klubbas igenom. I listan, som är hämtad från Fossilfritt Sverige, kommer de två första förslagen från Klimaträttsutredning och de resterande från Miljöprövningsutredningen.

 

De utredda förslagen som skulle kunna antas omgående är följande:

 

  1. Tydligare prövning av linjekoncessioner.
  2. Bedömningen av luftledning respektive kabel vid linjekoncession för en effektivare teknikvalsprocess.
  3. Enklare regler för ändringstillstånd.
  4. Gränsen mellan tillstånds- och anmälningsplikt tydliggörs.
  5. Stärk länsstyrelsens roll som nav och aktiv samrådspart. 
  6. Ändrade myndighetsroller – gör partsrollen mer ändamålsenlig och samordnad med färre myndigheter.
  7. Ökad användning av muntlig förberedelse och tidsplaner.
  8. Det införs större möjlighet att avvisa en ansökan tidigt i processen samt möjlighet att begära konsoliderade ansökningar och yttranden.
  9. Det ska vara lättare att avgöra mål utan huvudförhandling.
  10. Ordföranden och miljösakkunnig i miljöprövningsdelegationerna får generella förordnanden och behörighet att tjänstgöra över hela landet och inte bara den egna länsstyrelsen för att bättre nyttja resurser och specialkompetens.
  11. En klimatstyrka inrättas vid någon av länsstyrelserna. Den ska stödja samtliga länsstyrelser i deras arbete med nya eller ändrade miljötillstånd för verksamheter och åtgärder som väsentligt bidrar till att uppnå klimatmålen.
  12. Ett kunskapscentrum samlar miljötekniskt kunnande. Energimyndigheten får i uppgift att i samverkan med Naturvårdsverket vara ett kunskapscentrum för industrins klimatomställning. 

     

    Källa: Fossilfritt Sverige pressmeddelande & Fosilfritt Sverige: Färdigutredda förslag för effektivare tillståndsprocesser