Göteborgs hamn – en pionjär för sjöfartens gröna omställning, del 1

September 12, 2024

Enligt Naturvårdsverket står sjöfarten för ungefär 80 procent av de utsläpp som kommer från bränsle som tankas i Sverige. År 2022 uppgick dessa utsläpp till cirka sju miljoner ton koldioxidekvivalenter. Våra hamnar har en viktig roll att spela i sjöfartens klimatomställning. Vi har intervjuat Cecilia Magnusson som är andre vice ordförande för Göteborgs Hamn kring deras hållbarhetsarbete. 

 

En ambitiös målsättning

 

Göteborgs hamn har under många år arbetat ambitiöst med hållbarhetsfrågor, och en av målsättningarna är att till 2030 reducera hamnens koldioxidutsläpp med 70 procent. Målet genomsyras tydligt hela hamnens verksamhet, och Cecilia nämner några exempel:   

 

”Vi har effektiviserat alla våra terminaler så att våra arbetsmaskiner går på HVO eller el. Vi håller även som första hamn i världen på att ställa om energihamnen till elanslutning vid kaj i samarbete med Chalmers, vi investerar i vindkraftsprojekt och har installerat solceller på taken i hamnen”.

 

Driver flera samarbeten för grönare logistikkedjor

 

Detta är bara några få av alla initiativ som hamnen arbetar med. En annan del av hållbarhetsarbetet handlar om att klimatsäkra de transporter som sker på land till och från hamnen.

 

”Vi har idag en väldigt stor andel av godset som går via tåg, och vi har utvecklat samarbete med 33 så kallade inlandshamnar i Sverige. Ingen annan hamn i världen har en så stor andel av containrarna som går via järnvägen”, berättar Cecilia.

 

Göteborgs Hamn driver även projektet Tranzero Initiative tillsammans med Volvo, Scania och Stena Line, som syftar till att påskynda transportsektorns omställning till fossilfria bränslen. Samarbetet går ut på att Göteborgs Hamn etablerar nödvändig infrastruktur och erbjuder möjlighet att tanka med fossilfria alternativ som el, HVO, biogas och vätgas, samtidigt som de övriga tre bolagen bidrar med fler fossilfria fordon.

 

”Vi erbjuder eltankning och kommer snart även etablera vätgastankning, och Scania, Volvo och Stena är med och ökar upp produktionen av ellastbilar och fossilfritt drivna fartyg”, säger Cecilia.

 


Satsar på innovativa lösningar för att minska utsläppen

 

Förutom att aktivt arbeta med att få ner de utsläpp som orsakas kring hamnens verksamhet satsar Göteborgs Hamn även på att underlätta infångning och lagring av koldioxid.

 

”Vi håller på att förbereda en kaj som kan ta emot fartyg som kan transportera flytande koldioxid, och även anläggningar för att lagra koldioxid i hamnen”, berättar Cecilia.

 

De använder sig också av innovativa lösningar för att monitorera de utsläpp som sker i hamnen.

 

”Vi har sedan några år tillbaka ett samarbete med Chalmers som har installerat ’sniffers’ som mäter utsläppen från skorstenarna. Det finns idag krav på att man ska ställa om till renare bränsle när man kommer in i hamnen, och våra sniffers känner av om man har gjort det eller inte. Vi mäter alla utsläpp som görs i hamnområdet, och de registreras för att se att våra målsättningar uppfylls. Det är jätteviktigt för att följa upp så att de investeringar vi gör faktiskt gör nytta”.

 

Källa: Göteborgs Hamn