September 18, 2024
Göteborgs hamn bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete, och har startat flera projekt för att minska utsläppen och bidra till en grönare sjöfart. Det här är den andra delen av intervjun med Cecilia Magnusson, andre vice ordförande för Göteborgs hamn.
Fler gröna projekt
Ytterligare projekt som hamnen driver är Green Corridor, Green Priority och Digital Port Call.
Green Corridor
Inom ramen för Green Corridor-projektet har Göteborgs hamn bland annat slutit avtal med Rotterdams hamn för att stödja hållbar sjöfart mellan hamnarna och minska koldioxidutsläppen genom användning av alternativa bränslen. De båda hamnarna arbetar aktivt med metanolbunkring som en del av satsningen på hållbara bränslen, och förra året genomförde Göteborgs hamn sin första metanoltankning fartyg-till-fartyg vilket möjliggör metanolbunkring i större skala och i fler fartygssegment.
”Allt fler företag vill inte bara producera hållbart, utan också ha hållbara transporter för sina varor. Fler och fler vill transportera via dessa gröna korridorer, så att de kan erbjuda en produkt som är hållbar från ax till limpa”, säger Cecilia.
Green Priority
För att uppmuntra och gynna åkerier som ställt om sina fordonsflottor och ge incitament att satsa på elektrifiering, ges fossilfria fordon prioriterad passage och hantering i containterterminalen i Göteborgs hamn.
”Kör du ett fossilfritt fordon får du förtur in i hamnen. Detta har förkortat tiderna väsentligt, minst 30 minuter, så det har verkligen effektiviserat hela processen, både för slutkund och för åkarna”.
Digital Port Call
Göteborgs hamn arbetar även mycket med digitalisering för att effektivisera och göra verksamheten mer hållbar. En sådan satsning är Digital Port Call som innebär att hela anlöpet till hamnen digitaliseras, så att det blir möjligt att koordinera fartygsanlöp i förväg så att fartyget kan anpassa hastigheten, minska bränsleförbrukningen och undvika väntetider.
”Rederierna kan redan när de går från Hongkong gå in i systemet och meddela när de ankommer till Göteborg. Då lägger programmet ut rutten så att de kan hålla en bra hastighet och minska utsläppen, och när de väl kommer fram kan de gå direkt till kajplats. Det är bättre för deras planering, bättre för att minska utsläppen och mer kostnadseffektivt för alla parter”, berättar Cecilia.
Inte bara miljömässig hållbarhet
Göteborgs hamn driver även flera initiativ som bidrar till ökad social hållbarhet.
”En del av medarbetarna vid terminalerna, till exempel kranförare, kommer att förlora sina jobb på grund av automatiseringen. Därför tog vi 2022 ett initiativ att erbjuda terminalens anställda utbildningar och uppmuntra dem att studera vidare så att de kan vara behövda på den framtida arbetsplatsen”.
Hamnen arbetar dock inte enbart för att främja social hållbarhet bland sina medarbetare, utan även bland stadens medborgare:
”Vi är till exempel huvudsponsor till Göteborgsoperan, där vi bland annat anordnar en mässa där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas. Vi har även ett samarbete med Räddningsmissionen där våra medarbetare är med och serverar frukost på deras härbärgen. Vi tycker att det är viktigt att vara en samhällsaktör”, fortsätter Cecilia.
En förebild för andra hamnar
Arbetet som Göteborgs hamn gör är inte bara en insats för klimatet, utan utgör också en stor inspirationskälla för andra hamnar. För ett par år sedan uppmärksammades deras arbete av organisationen chainPORT, som samlar världens hamnar.
”Det är en samarbetsorganisation som egentligen bara släpper in hamnar som uppnår en viss nivå för hur många anlöp och hur mycket gods de hanterar. Eftersom vi är en förhållandevis liten hamn kommer vi inte ens i närheten av de nivåerna, men 2022 tog de in oss som fullvärdiga medlemmar, just för att vi jobbar med de här frågorna, så att vi kan inspirera andra hamnar”, avslutar Cecilia.
OM GÖTEBORGS HAMN
Källa: Göteborgs hamn
Copyright © 2024-Futuense AB