Hållbarhetslagstiftningens konsekvenser för global handel diskuterades under WCEF 2024 

April 23, 2024

I förra veckan hölls World Circular Economy Forum – ett av världens största forum för cirkulär ekonomi. Detta år ägde eventet rum i Bryssel, och en av många frågor som diskuterades var hur europeisk handel med tredjeländer påverkas av EU:s växande hållbarhetskrav, samt hur EU bör möta de utmaningar som denna utveckling medför för producenter längs hela värdekedjan. 

 

Hinder för hållbara handelsvillkor globalt


En av talarna som deltog i paneldiskussionen var Aik Hoe Lim, chef för miljöenheten på Världshandelsorganisationen (WTO). Han framhöll flera viktiga faktorer som i nuläget försvårar antagandet av en gemensam hållbar handelspraxis globalt. En utmaning är bristen på tillit till globala leveranskedjor, något som ofta är kopplat till geopolitiska risker och protektionism.


Aik Hoe Lim framhöll att det krävs lagstiftningsåtgärder för att fullt ut möjliggöra hållbara leveranskedjor. Det kan exempelvis handla om en harmonisering av internationella standarder, något som skulle kunna främja tydlighet och transparens, och avlägsna handelshinder kopplade till hållbarhetskrav.

 

Från ord till handling


En av de mest övergripande utmaningarna, som flera av talarna poängterade, handlar om svårigheten att implementera hållbara handelsmetoder i praktiken. Francesca Poggiali, chef på GS1, menade likt Aik Hoe Lim, att standarder är avgörande för att överbrygga denna problematik, i synnerhet för att utvecklingsländer och små producenter ska kunna följa med i omställningen. I detta sammanhang beskrevs EU:s digitala produktpass statuera ett viktigt exempel som kan komma att tillämpas av leverantörer även i tredjeländer.

 

Komplexa värdekedjor utgör hinder för regelefterlevnad


Ett annat problem som diskuterades var hur stora företag med långa och komplexa värdekedjor ska säkerställa att miljö- och hållbarhetslagstiftning efterlevs.

Dochul Choi, senior vice vd på Samsung, framhöll att EU:s hållbarhetslagstiftning, däribland CBAM, ekodesignförordningen och digitala produktpass, ställer höga krav på företagens förmåga att övervaka leveranskedjorna, vilket i synnerhet utgör en utmaning för mindre producenter. Även storföretag som Samsung upplever enligt Choi stora svårigheter att få inblick i hela värdekedjan för sina produkter, trots tillgång till avancerade datasystem för att spåra leverantörer.


Choi betonade slutligen att dagens ekonomiska system behöver förändras i grunden för att cirkulära affärsmodeller fullt ut ska bli tillämpbara. Enskilda företag kan i dagsläget endast kontrollera en liten del av produkters livscykler, varför det krävs fler och mer integrerade samarbeten mellan leverantörer, producenter, återförsäljare och återvinnare.  

 

Källa: WCEF 2024