Långsiktiga styrmedel efterfrågades under Stockholm stads Klimatpaktskonferens

November 1, 2022

Foto: Johan Pontén

I förra veckan var det dags igen för Klimatpaktens årliga möte. Pakten som grundades för 15 år sedan med 7 deltagande företag har nu vuxit till att inkludera över 300 företag. På plats fanns bland annat Anna Rosling Rönnlund från Gapminder som talade om vikten av korrekt fakta i klimatarbetet, Sara Tingström, kommunikatör från WWF som uppmanade till att undvika ”youthwashing” samt Cecilia Hermansson, ordförande för Klimatpolitiska rådet som uttryckte behovet av långsiktiga politiska styrmedel.

 

Eftermiddagen inleddes av Lisa Enarsson och Björn Hugosson, projektledare respektive klimatchef i Stockholms stad, som berättade om hur Stockholm deltar i EU:s vision om 100 klimatneutrala städer vid 2030, där Stockholm har valts till att vara en av de städer som ska visa vägen. Utav 377 städer som sökte till projektet har 100 valts ut, varav sju i Sverige, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Umeå och Stockholm. Projektet är i form av ett kontrakt som kommer att skrivas under det första kvartalet 2023.

 

Sara Tingström, kommunikatör på WWF och ung klimatledare, uppmanade till att inkludera unga i klimatdebatten och inte bara för syns skull, det som kallas ”youthwashing”. Tingström menade att ett stort problem handlar om att unga ofta tas med för sent i processen, exempelvis när ett beslut redan har fattats.

 

Cecilia Hermansson, ordförande för Klimatpolitiska rådet, var kritisk till reduceringen av reduktionsplikten och menade att detta utgör en rak motsats till den politik vi behöver, nämligen en politik som accelererar omställningen. Hermansson betonade även vikten av långsiktiga styrmedel för att kunna underlätta för investeringar samt större delning av risker för olika investeringar.

 

En av de mer överraskande inslagen under dagen var presentationen av psykologen Kata Nylén som har specialiserat sig inom klimatfrågor. Hon menade att för mycket fokus har hamnat på konsumentbeteende när det gäller nödvändiga beteendeförändringar för klimatomställningen. Som konsument finns det många psykologiska fällor som gör att konsumenter som gör medvetna konsumentval i slutändan ändå står för ungefär exakt samma mängd utsläpp som de konsumenter som inte liknande gör aktiva klimatsmarta konsumentval. Nylén belyste i stället beteendeförändringar i form av klimatledarskap som viktiga. Kanske av ännu större vikt, enligt Nylén, är en klimatsmart framtidsvision. Eftersom människor oftast har stor förlustaversion kommer beteendeförändring bli svårt om vi enbart pratar om vad vi måste avstå i framtiden, i stället behövs det en idé och vision om de fördelar en klimatpositiv framtid kan ge.