Lägesbeskrivning för Klimatklivet – biogasproduktionen i Sverige fördubblas

29 april 2025

Naturvårdsverket har genomfört den årliga lägesbeskrivningen för Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och påskynda den gröna omställningen. Det är regeringens bredaste investeringsstöd för att minska koldioxidutsläpp och underlätta den gröna omställningen. Stödet bidrar till att öka Sveriges attraktionskraft för nya, gröna investeringar och är en förutsättning för flera branscher att kunna göra en grön omställning och fortsätta konkurrera på marknaden. Klimatklivet prioriterar de investeringar som ger den största och mest varaktiga minskningen av växthusgasutsläpp per investerad krona.


Sedan starten 2015 har Klimatklivet beviljat cirka 20 miljarder kronor till över 27 000 åtgärder, vilket motsvarar 43 procent av den totala investeringskostnaden. Totalt beräknas investeringarna uppgå till 46 miljarder kronor. Åtgärderna förväntas minska utsläppen med 3,2–4 miljoner ton CO₂e per år, där 80 procent anses vara direkt beroende av stödet. Under 2024 beviljades totalt 5,4 miljarder kronor i stöd till klimatinvesteringar i Sverige genom Klimatklivet, vilket är rekord i beviljat stödbelopp sedan Klimatklivet startade. Ungefär 90 procent av stödet har gått till företag, som också står för en huvuddel av de förväntade utsläppsminskningarna. Anna-Karin Nyström, chef för Klimatklivet för industri på Naturvårdsverket, säger: ”vi ser ett fortsatt stort intresse från näringslivet att minska utsläppen och dessutom bidra positivt till Sveriges energiförsörjning och därmed vår civila beredskap”.


Biogasproduktion

Biogas är den åtgärdskategori som fått störst ekonomiskt stöd genom Klimatklivet: 5,8 miljarder kronor totalt varav 2 miljarder beviljades enbart under 2024. Det motsvarar 2,4 terawattimmar ny årlig biogasproduktion, vilket är mer än hela Sveriges nuvarande produktion, och i praktiken innebär det att landets biogasvolym fördubblas. Stödet riktar sig främst till industri- och transportsektorn, där biogas ersätter fossila bränslen. Anläggningar för biogas kan ta vara på gödsel, avfall från grönsaksproduktion, matavfall samt kemikalierester, och biogasen används för att ersätta naturgas i bland annat industrier och färjor. Till exempel bygger St Biokraft Perstorp en biogasanläggning i Skåne som ska ersätta naturgas hos regionala industrier, och på Gotland etablerar Sudergas en anläggning som förser både Visby och Gotlandsfärjan med biogas.


Laddinfrastruktur

Laddstationer är den vanligaste åtgärdskategorin sett till antal beviljade ansökningar. Fram till 2024 har cirka 262 700 laddpunkter beviljats stöd, varav 220 000 för boende och anställda och 21 000 publika. Enbart under 2024 beviljades 1,5 miljarder kronor för laddinfrastruktur – den högsta årliga summan hittills. Utbyggnaden är central för att främja eldrivna transporter och minska transportsektorns utsläpp. Klimatklivet bidrar därmed både till klimatnytta och till att förbättra Sveriges energiförsörjning och civila beredskap.