Mälardalens universitet presenterar projektet SmartCircle

Februari 6, 2025

Nyligen annonserade Mälardalens universitet (MDU) det nya projektet SmartCircle, som inleddes vid årsskiftet och har som mål att främja cirkulär ekonomi. Projektet huvudfinansieras av Vinnova FFI Cirkularity och bland medfinansiärerna finns Weda, Assa Abloy och CH Industry. Projektet leds av MDU och Luleå tekniska universitet tillsammans med partners. Dessa aktörer kommer att arbeta för att kartlägga cirkulära ekosystem och affärsmodeller, utveckla cirkulära produkt-tjänstesystem och implementera smarta cirkularitetslösningar. Mer specifikt syftar projektet till att utnyttja avancerade digitala teknologier för att skapa hållbara och effektiva lösningar. I längden ska projektet främja implementeringen av cirkularitet och cirkulär ekonomi inom den svenska tillverkningsindustrin.


Sveriges tillverkningssektor står inför flera utmaningar kring att skala upp cirkularitet. Trots ökad medvetenhet och flera pilotinitiativ görs de flesta satsningarna isolerat hos företag, sektorer eller produkter. I dagsläget saknas nödvändigt samarbete mellan företag och branscher för att lyckas uppnå storskaliga cirkulära lösningar med stöd av digitalisering. Inom projektet SmartCircle är arbetet fokuserat på fem realtidsfall inom cirkularitet som möjliggörs genom digitalisering. Dessa ska ge insikt i både implementering och kommersialisering av exempelvis affärsmodeller, teknologier, policies och cirkulära produkt-tjänstesystem. SmartCircle avser påskynda och skala upp implementeringen av cirkulära praktiker genom att använda flera realtidsfall parallellt.


Enligt SmartCircle-projektet utvecklar de ny kunskap genom att uppfylla fem mål:


  1. Att utnyttja avancerad digital teknik som IoT, AI, cloud computing, blockchain, big data-analys för att förbättra integrationen av cirkulär ekonomis principer i minst fem svenska tillverkningsföretag.
  2. Att implementera och dokumentera minst fem realtidsanvändningsfall av cirkularitet som möjliggörs av digitalisering, tillhandahållande av insikter som hjälper till att implementera och kommersialisera cirkulär praxis, i slutändan syftar till att minska resursförbrukning och avfall.
  3. Att utveckla en heltäckande metodik för smart cirkularitetsutveckling och implementering i tillverkande företag, med tanke på olika kontextuella faktorer.
  4. Att etablera ett företagsövergripande och branschövergripande samarbetsnätverk som involverar en minst tio företagsövergripande partnerskap och tre branschöverskidande allianser som driver den utbredda adoptionen.
  5. Att anpassa projektresultaten till Sveriges klimatneutrala mål genom att visa omvandling av linjära processer till cirkulära system, vilket avsevärt minskar miljöpåverkan.