Naturvårdsverket presenterar senaste inom plastforskningsområdet

Oktober 3, 2022

Den 29 september presenterades 18 projekt inom plastforskningsområdet under en eftermiddag med temat ”Vad är på gång inom plastforskningen?”. Evenemanget arrangerades av bland annat Naturvårdsverket och Vinnova. De fyra temaområdena var resurssmart användning, ökad materialåtervinning, minimerat läckage och råvara med minimal miljöbelastning.

 

De olika projekten varierade mellan allt från biobaserade 3D-printade kajaker till hur mycket mikroplaster som sprids vidare från avloppsreningsverk. Både privata aktörer såväl som forskare deltog och presenterade ny teknik och nya resultat på området.

 

Inom området av resurssmart användning presenterades bland annat en studie från Linköpings universitet där forskarna har undersökt möjligheten till att minimera användandet av antal termoplaster. Att ersätta dagens alla olika plastvarianter till ett färre antal ökar möjligheten till återvinning. Genom intervjuer med plasttillverkare och företagare i branschen har studien kommit fram till att det skulle vara möjligt att använda enbart ett särskilt urval av plaster. Fortfarande återstår dock vissa hinder där forskarna efterfrågar ett bättre märkningssystem av plaster, ökat producentansvar och sänkta materialkrav på vissa plaster. Det behövs även undersökas vidare hur vi kan driva på utvecklingen för användning av mer återvunnen och transparent plast, i det senare fallet då den är enklare att återvinna. Rapporten kommer att publiceras i slutet av november.

 

Ett av företagen som deltog på mötet presenterade utvecklingen av en produkt som ska ersätta fossilbaserade bindemedel som återfinns i en rad olika men vanliga produkter såsom te, snus och tvättlappar. Trots att många produkter kräver bindemedel och därför består från 10 till 40 procent av plast uppfattas de oftast inte som plast då dem i övrigt är producerade med cellulosafibrer. Företaget i fråga hoppas nu att deras biobaserade och nedbrytbara bindemedel ska ersätta fossilbaserade bindemedel på marknaden. Inom samma område, råvara med minimal miljöpåverkan, presenterade Chalmers Industriteknik även ett projekt för att utvinna PLA från skogsråvara. Även om PLA har många fördelar, bland annat är det naturligt nedbrytningsbart, så konkurrerar produktionen med matproduktionen då PLA huvudsakligen tillverkas från majs eller sockerrör som tar upp stora landarealer. Därför syftade studien till att påvisa möjligheten att istället tillverka PLA från skogsnäringens sidoströmmar, vilket dessutom skulle innebära mindre transport då materialet kan framställas i Norden till skillnad från majs och sockerrör som huvudsakligen produceras utanför Europa.

 

En av de primära utmaningarna som diskuterades under mötet var svårigheterna med att skala upp olika verksamheter. Detta beror till stor del på de risker som kommer med investeringar i ny teknik och en stor fråga återstår i hur riskerna ska fördelas. Många av de bio-baserade materialen har i dagsläget dessutom svårt att konkurrera prismässigt med de fossilbaserade materialen.