September 26, 2023
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid, på engelska kallad Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), utgör en viktig del av EU-paketet Fit-for-55. Det står nu klart att Naturvårdsverket får kontrollansvar för det kommande CBAM-systemet i Sverige.
CBAM för att undvika företagsförflyttning
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid innebär att vissa koldioxidintensiva produkter som importeras till EU kommer att prissättas på samma sätt som de inom EU. Åtgärden syftar till att motverka att företag med koldioxidintensiva produktionsprocesser flyttar utomlands för att undvika utsläppshandelsrättssystemet i EU. Tidigare har liknande, så kallade, koldioxidläckage motarbetats genom att företag har kunnat få gratis utsläppsrätter. Eftersom denna fria tilldelning har stora nackdelar kommer det systemet fasas ut och alltså istället ersättas av CBAM. EU:s klimatpaket Fit-for-55, som CBAM utgör en del av, innebär att växthusgasutsläppen inom EU ska minska med 55 procent från 1990 till 2030.
Så kommer det nya systemet att fungera
CBAM trädde i kraft den 16 maj i år och kommer under en övergångsperiod från oktober 2023 till december 2025 att innebära ett redovisningsansvar för de importörer som omfattas av lagstiftningen. Det nya systemet berör importörer av stål, järn, cement, aluminium, konstgödsel och/eller vätgas. Övergångsperioden kommer att fungera som en pilot- och inlärningsperiod för de aktörer som utgör en del av systemet, det vill säga importörer, producenter och myndigheter. Från och med 2026 kommer sedan importörer att vara skyldiga att köpa CBAM-certifikat när de importerar berörda varor som har producerats utanför EU.
Naturvårdsverket blir behörig myndighet
Ansvaret som Naturvårdsverket har tilldelats innebär att myndigheten kommer dels vägleda berörda aktörer inför införandet, dels att se till att regelverket efterföljs. Bland annat innefattar detta att granska de CBAM-deklarationer som importörerna ska redovisa.
”Vi bedömer att CBAM har goda förutsättningar att bli ett effektivt styrmedel. Vi kommer att arbeta nära andra myndigheter som Tullverket och Skatteverket för att axla det nya ansvaret på bästa sätt” säger Roman Hackl, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.
Källa: Naturvårdsverket pressmeddelande, EU-kommissionen: CBAM & Regeringskansliet
Copyright © 2024-Futuense AB