Januari 14, 2025
Inför det nya året fattade regeringen beslut om Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2025. Brevet innehåller de viktigaste målen, uppdragen och de ekonomiska ramarna som myndigheten ska förhålla sig till under det kommande året. Det nya regleringsbrevet betonar bland annat utfasning av fossil plast, stärkt samordning och vägledning om PFAS samt ett fortsatt arbete med att genomföra EU:s ekodesignförordning. Brevet innehåller även flera uppdrag för att främja forskning och innovation.
Regleringsbrev
Inför varje nytt kalenderår beslutar regeringen om regleringsbrev för Sveriges förvaltningsmyndigheter. Regleringsbrevet förtydligar myndighetens mål och uppdrag samt de ekonomiska ramarna för det kommande året. Regleringsbrev är ettåriga och innehåller mer detaljerade riktlinjer än det övergripande uppdraget som beskrivs i myndighetens instruktion. Till exempel innehåller regleringsbrevet beskrivningar kring hur myndigheten ska arbeta samt budgeten för det kommande året. Regleringsbrev kan även innehålla mål, återrapporteringskrav och uppdrag för myndigheten att arbeta med under året.
Utfasning av fossil plast
Ett viktigt uppdrag i regleringsbrevet är att Naturvårdsverket ska driva arbetet med att minska användningen av fossil plast. 10 miljoner kronor har avsatts till detta syfte, och arbetet ska ske genom insatser på nationell nivå samt genom att stödja Regeringskansliet i arbete inom EU. Naturvårdsverket får även i uppdrag att redovisa hur myndigheten arbetar med att implementera EU:s ekodesignförordning. I samverkan med bland annat Statens energimyndighet och Kemikalieinspektionen ska Naturvårdsverket ta fram synpunkter och förslag samt vara pådrivande kring ekodesign. Myndigheterna ska utveckla strategier för hållbara produkter och bidra till ökad cirkularitet.
Hantering av PFAS och förorenade områden
PFAS-föroreningar utgör en risk för både miljön och människors hälsa, och i regleringsbrevet för 2025 förstärks Naturvårdsverkets roll för hantering av PFAS. Under 2025–2027 ska myndigheten arbeta med att utveckla och stärka den nationella samordningen av hanteringen av PFAS-förorenade områden. I samordningsansvaret ingår att utveckla kartläggningen av PFAS-förorenade områden samt ge förslag på en samhällsekonomisk och miljöeffektiv hantering av förorenade områden. Arbete ska genomföras i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att ta fram vägledning gällande hantering av kontaminerat släckvatten samt skumvätskor som innehåller PFAS. Stöd ska även tas fram kring rengöring och provtagning av PFAS-kontaminerade släcksystem.
Innovation och ny teknik
Flera nya initiativ föreslås för att stödja utvecklingen av grön teknik och innovation. Till exempel ska Naturvårdsverket ge en samlad redovisning av hur medlen för klimatinvesteringar har använts sedan anslagets start 2015. Den ska innehålla uppgifter om beslutade investeringar, om de faktiska samt förväntade resultaten och vilka samhällsekonomiska effekter stödet beräknas ha lett till. Myndigheten ska även analysera hur Klimatklivets investeringsstöd kan anpassas för att uppfylla kraven som ställs i EU:s förordning om nettonollindustri. Naturvårdsverket ska även delta i etableringen av ”innovation Centre for Industrial Transformation and Emissions (INCITE)”, där en nyckelroll är att verka för att underlätta kontakterna mellan INCITE och näringslivet, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer. Totalt avsätts 20 miljoner kronor till forskning och innovation i regleringsbrevet.
Källa: Ekonomistyrningsverket
Copyright © 2024-Futuense AB