Naturvårdsverket överser den nationella avfallsplanen

Oktober 18, 2024

Naturvårdsverket är just nu i processen att ta fram en ny och uppdaterad nationell avfallsplan, samt ett program för att förebygga avfall. Det finns ett stort engagemang i frågan, vilket bevisas av de 79 remissvar som har inkommit som svar på de två förslagen. De kommer att justeras och färdigställas senast den 31 oktober.


Dokumenten är sammanhängande, men kan hanteras fristående från varandra. Inom den nationella avfallsplanen finns ett fokus på hur det avfall som uppstår ska kunna används som resurser i ett cirkulärt flöde utan spridning av farliga ämnen. Det avfallsförebyggande programmet har istället en inriktning på avfallsförebyggande åtgärder som kan vidtas i design, produktion och användning av produkter. Översyn av dokumenten ska alltså bidra till att förebygga att avfall uppkommer samt att avfall hanteras i enlighet med avfallshierarkin. Tillsammans ska planen och programmet möjliggöra och bidra till arbetet för en cirkulär ekonomi.


Nationellt förebyggande program

Sverige tänker efter - före är det föreslagna namnet på det nya nationella förebyggande programmet. I skrivelsen vill Naturvårdsverket förmedla att ett helhetsperspektiv krävs i synen på avfall: från att minska mängden nyproduktion, till att ska långa hållbara produkter och slutligen att återvinna så mycket material som möjligt. Det finns även ett behov av nya affärsmodeller som inspirerar och motiverar till produkter med lång livslängd.


I programmet läggs 7 budskap fram:

  • Från köp och släng till resurssmart användning
  • Designa rätt från början så att de produkter som sätts på marknaden är anpassade för lång livslängd, giftfria och resurseffektiva kretslopp med ökad materialåtervinning. Det bidrar till att säkra livsmiljön för framtiden.
  • Särskilt farliga ämnen behöver fasas ut och farliga ämnen ersättas med mindre farliga alternativ när så är möjligt.
  • Farliga kemiska ämnen som i ett senare skede försvårar eller omöjliggör återanvändning, återtillverkning och materialåtervinning bör undvikas.
  • Det finns stora miljövinster med att producera och konsumera färre produkter och att använda de produkter vi har mer effektivt.
  • Utvecklingen av mer miljömässigt hållbara affärsmodeller behöver gå hand i hand med nya konsumtionsmönster så att vi använder de produkters om finns på ett mer resurssmart sätt.
  • Tillgången till information som innehåll, underhåll och farliga ämnen i material, produkter och varor behöver förbättras.

 

Den nationella avfallsplanen

Den nya avfallsplanen har preliminärt fått namnet Avfall i ett cirkulärt samhälle. I planen finns 11 prioriterade avfallsströmmar, så som bioavfall, möbelavfall och uttjänta fordon. Den nationella avfallsplanen syftar till att skapa en gemensam bas för att inspirera samhällsaktörer att genomföra insatser.


Naturvårdsverket ser att en förändrad inställning krävs för att omställningen till en cirkulär ekonomi ska lyckas! Vi behöver satsa på produkter med lång användningstid och hög kvalitet för att minska konsumtionen av nyproducerade produkter. Val i designfasen är grundläggande för att produkter senare ska kunna materialåtervinnas, och behöver därför planeras noga. Till exempel kan färg och material väljas så att de produkter som sätts på marknaden är anpassade för en lång livslängd och ett resurseffektivt kretslopp.


I all avfallshantering är sorteringen av olika ämnen ett första steg, så att rätt ämnen kan materialåtervinnas och giftiga sorteras ut. För att återvunnet avfall ska kunna bilda kvalitativa råvaror krävs mer information om de farliga ämnen som kan finnas och som behöver sorteras ut.

Avfallsförordningen

Både den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet är en del i EU:s gemensamma lagstiftning. De ska utvärderas var sjätte år och revideras vid behov. Den Europeiska unionens råd beslutade 2018 om det så kallade avfallspaketet, med ambition att gå från avfall till resurs.

Målen är:

  • Minskade avfallsmängder
  • Ökad återanvändning av produkter
  • Ökad materialåtervinning
  • Förbättrad avfallshantering


Källa: Naturvårdsverket