Nordiskt samarbete leder energiomställningen

Oktober 16, 2024

Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

I början av denna månad välkomnade Sverige delegationer från Finland, Åland, Island, Danmark, Norge och Grönland för möten i Nordiska ministerrådet. Under 2024 har Sverige ordförandeskapet och leder då arbetet inom de olika samarbetsområdena. Ordförandelandet ska utforma ett program som omfattar årets politiska prioriteringar. Under Sveriges ordförandeskapet är prioriteringarna näringslivets gröna omställning, att bidra till hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft i hela Norden, samt att vidareutveckla den nordiska elmarknaden. Mötet är en del i ett gemensamt och långsiktigt arbete för att stärka innovation och det nordiska varumärket.

 

Deklaration om energipolitiken

Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch bjöd in till sammankomster med de nordiska energiministrarna. Ett handlade om samarbete kring energifrågor. I synnerhet diskuterades försörjningstrygghet av elektricitet. Andra frågor på agendan var innovation och nya, rena bränslen. Ett gemensamt arbete kring energilösningar ger fördelar på den internationella marknaden, särskilt då det nordiska varumärket är starkt. Vid mötet undertecknade energiministrarna en ny deklaration, som fastställer de energipolitiska prioriteringarna de kommande åren. Bland de satta målen för samarbetet finns försörjningstrygghet, energiomställning och innovation. ”Ett ännu tätare nordiskt samarbete stärker vårt näringslivs konkurrenskraft och bidrar till minskad klimatpåverkan globalt!” – Ebba Busch.


Vätgas anses ha en särskild roll i energiomställningen. Den är unik eftersom den inte lämnar några restprodukter, till skillnad från fossila bränslen och kärnkraft. Vätgas kan användas för att lagra energi under längre perioder. Det är nödvändigt i och med att nordisk energiförsörjning blir allt mer väderberoende. Inom sektorer som transport, stål och industri är nya lösningar särskilt viktiga. Eftersom det är svårt att elektrifiera helt är en möjlig förändring att ställa om till vätebaserade bränslen. Inom samarbetet ser man stor potential för nordiska företag att utveckla innovativa, fossilfria lösningar som kan gynna hela världen.

 

Kritiska metaller och mineral

Ett ytterligare möte tog avstamp i den gröna omställningen och handlade om kritiska metaller och mineral. Ur klimatsynpunkt är det viktigt att norden säkrar sin tillgång till de viktiga ämnena, samtidigt som utvinning görs hållbart. Norden är rikt på mineral som behövs för att genomföra den gröna omställningen i tid till de nordiska och europeiska målen till 2030. Genom att bygga egna produktkedjor tryggas den egna industrin samtidigt som Det är viktigt även ur säkerhetssynpunkt, då den nuvarande geopolitiska situationen ställer krav på att Norden själva kan tillgodose sina behov av viktiga råvaror.

 

Expo 2025

Även långsiktiga planer finns för det nordiska samarbetet. Osaka, Japan, står som värd för Expo 2025, där nordens länder kommer delta tillsammans. Världsutställningen samlar innovationer och människor från hela världen för att gemensamt möte globala utmaningar. Var femte år äger utställningen rum, där syftet är att låta länder och regioner framhäva och belysa ny teknik och innovation. De nordiska länderna kommer att möta utställningen gemensamt i en nordisk paviljong. Där ska Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige göra en enad insats för att visa upp både gemensamma värderingar och framåtblickande lösningar. Paviljongen i sig har en baktanke med sin design, produktion och installation, där syftet är att den sedan ska kunna återanvändas. Projektet visar på hur samarbete stärker innovation, konkurrenskraft och nyskapande i norden.



Källa: Regeringen och Nordiskt samarbete, Nordic Co-operation