Ny lagstiftning kring återanvändbara kärl för kaféer och restauranger

November 8, 2022

Från den 1 januari 2024 kommer företag som serverar mat och dryck till fler än 150 kunder om dagen att vara skyldiga att erbjuda återanvändbara matlådor och muggar. Lagstiftningen är en del av EU:s satsning för att minska användningen av engångsprodukter.

 

Den nya lagstiftningen kring återanvändbara kärl kommer att påverka allt från stora snabbmatskedjor till mindre restauranger. Såsom lagstiftningen är utformad omfattas alla företag som delar ut mer än 150 enheter engångsmuggar eller engångslådor sammantaget, det vill säga att företag som ger ut exempelvis 100 engångsmuggar och 51 engångslådor per dag omfattas av kravet. För beräkning kommer ett genomsnitt av verksamhetens utdelning av engångsprodukter under ett kalenderår att tillämpas. Företag som använder sig av engångsförpackningar enbart gjorda av papper är dock undantagna men materialet får då varken vara kemiskt modifierat för att dröja nedbrytningen eller innehålla någon typ av plastfilm.

 

Även om lagkravet har utformats för att ge ett visst utrymme för olika aktörer att anpassa lösningar utefter verksamhetens förutsättningar kommer företagen att behöva arbeta med effektiva åtgärder för att skapa rotation. Muggar och matlådor, såväl som dess lock, ska kunna återanvändas, det vill säga roteras, flera gånger. Naturvårdsverket har tagit fram förslag kring hur denna rotation skulle kunna möjliggöras, bland annat genom att använda återanvändbara muggar gjorda i glas, plast eller porslin som efter användning samlas in och diskas. Rotation kan enligt Naturvårdsverket även främjas genom att införa pant på muggar eller via abonnemangssystem där kunden får en påfyllningsmugg samt genom rabattsystem för de kunder som tar muggen tillbaka försäljningsstället. För verksamheter som inte själva har möjlighet att samla in och rengöra använda muggar och matlådor föreslås att ta in externa aktörer för detta syfte.

 

Ytterligare en del av lagstiftningen innebär att företag måste informera sina kunder om möjligheten till att få mat eller dryck serverad i återanvändbara förpackningar såväl som information kring miljöpåverkan från engångsartiklar.

 

Naturvårdsverket och Livsmedelsverket arbetar nu med att ta fram stöd till berörda aktörer, både vad gäller vilka återanvändbara förpackningar som bör användas och vad gäller hygienkrav och god livsmedelssäkerhet.

 

Källa: Livsmedelsverket & Naturvårdsverket