December 4, 2024
Crelle Fotograf
Föregående vecka publicerades ”Sveriges återvinning av förpackningar”, en rapport som tagits fram av SMED på beställning av Naturvårdsverket. Rapporten redovisar statistik för hur mycket förpackningar som sattes på marknaden och hur stor mängd förpackningsavfall som samlades in och materialåtervanns i Sverige förra året. Materialåtervinning innebär att avfall upparbetas till nya ämnen eller föremål som ersättning för andra produktionsmaterial. Vissa omständigheter kan leda till att förpackningsavfall inte kan materialåtervinnas, till exempel en komplex design eller utformningen av sorterings- och återvinningsprocesserna.
Statistiken är baserad på uppgifter insamlade från producenter. De nio förpackningsslag som statistiken redovisar inkluderar: glas, plast, PET-flaskor med pant, papper, papp, kartong och wellpapp, järnbaserad metall, aluminium, pantburkar av aluminium och trä.
Tre av nio materialåtervinningsmål uppfylldes
Av de nio förpackningsslagen som rapporten undersöks uppnåddes målen för endast tre: aluminium (både inklusive pantburkar och enbart pantburkar) samt för järnbaserad metall. 90 procent av alla pantburkar samt 89 procent av allt aluminium totalt materialåtervanns under 2023. I jämförelse med 2022 ökade materialåtervinningsgraden för aluminium från 82 till 89 viktprocent, vilket klart uppfyller målet på 50 viktprocent. Målet om 70 viktprocent anses ha uppnåtts i rapporten, men det specifika värdet redovisas ej på grund av röjanderisk.
Den kategori av förpackningar som återvanns i lägst grad är plast, där 39 viktprocent rapporteras ha materialåtervunnits. Däremot har andelen ökat sedan föregående år, från 35 till 39 viktprocent. Det beror på att den tillförda mängden plastförpackningar har minskat samtidigt som den insamlade mängden har ökat. PET-flaskor av plast ingår i den statistiken, men mäts även separat. Målet för dessa är att 90 viktprocent av PET-flaskor av plast ska materialåtervinnas, men endast 80 viktprocent av dem gjorde det.
Gemensamt för de flesta kategorier är att materialåtervinningsgraden är stadig över tid. Till exempel har återvinningsgraden för pappersförpackningar ökat från 78 till 81 viktprocent jämfört med 2022, och för glasförpackningar har det skett en minskning från 86 till 85 viktprocent under samma tidsperiod.
Producentansvar och mål
Källa: Naturvårdsverket
Copyright © 2024-Futuense AB