Nya EU-regler för förpackningar och förpackningsavfall

Februari 11, 2025

Idag, den 11 februari, träder den nya förordningen om förpackningar och förpackningsavfall, Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), i kraft. Om 18 månader börjar de allmänna bestämmelserna gälla. Det nya regelverket har som syfte att mängden förpackningar och avfall ska minimeras samt att användningen av primära råmaterial ska minska. Alla förpackningar och allt förpackningsavfall på den europeiska marknaden har omfattats av EU-lagstiftning sedan 1994. Det inkluderar bland annat material och förpackningar inom sektorer som handel, hushåll och industri. Reglerna styr vilken typ av förpackningar som tillåts på EU:s marknad, samt hur förpackningsavfall ska hanteras och förebyggas.

Förpackningsavfall inom EU


  • 40% av plasten som används i EU är till förpackningar.
  • 50% av marint skräp kommer från förpackningar.
  • 186,5 kg avfall genererades per person i EU år 2022.

Det nya regelverket är en del av ett större mål att främja övergången till en cirkulär, hållbar och konkurrenskraftig ekonomi. Genom ytterligare harmonisering förväntas den inre marknaden stärkas, i synnerhet för sekundära råmaterial, tillverkning, återvinning och återanvändning. Bland målen finns:


  • att förebygga och minska förpackningsavfall, till exempel genom fler system för återanvändning och påfyllnad,
  • att göra all förpackning på EU-marknaden återvinningsbar på ett ekonomiskt genomförbart sätt senast 2030,
  • att öka användningen av återvunnen plast i förpackningar på ett säkert sätt,
  • att användningen av jungfruliga material i förpackningar ska minska och
  • att sätta sektorn på vägen mot klimatneutralitet till 2050.


Lagstiftningen fastställer förnyade krav i enlighet med EU:s avfallsregler. Kraven täcker förpackningens hela livscykel, från produktdesign till avfallshantering. Till 2030 förväntas åtgärderna bland annat minska utsläppen av växthusgaser och vattenbrukning. Samtidigt förväntas åtgärderna även förebygga och minska de negativa effekter som förpackningar och förpackningsavfall har på miljön och människors hälsa. De nya reglerna inkluderar:


  • att vissa engångsplaster begränsas, till exempel för förpackade frukter och grönsaker under 1,5 kg (begränsningarna gäller även individuella portionsförpackningar av såser, kryddor och socker på hotell, barer och restauranger),
  • minskning av förpackningars vikt och volym samt undvikande av onödiga förpackningar,
  • mål gällande en minimiprocent av återvunnet material i förpackningar till 2030 och 2040,
  • krav på att verksamheter som erbjuder take-away ska ge kunder möjlighet att ta med egna behållare utan en extra kostnad och
  • begränsning av skadliga ämnen, inklusive restriktioner för förpackningar som innehåller PFAS ämnen om de överskrider vissa tröskelvärden.



Arbetet med att förbättra lagstiftningen kring förpackningar har pågått under en längre tid. Till exempel ändrades Förpackningsdirektivet 2015 för att minska användningen av tunna bärkassar i plast. Kraven i PPWR kommer att preciseras ytterligare i arbetet framåt med övergången till de nya reglerna. Föregångaren, Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD), kommer att upphöra om 18 månader, med undantag för vissa bestämmelser. När förordningen röstades igenom i parlamentet sa föredragare Frédérique Ries, från Renew Europe, Belgien, "för första gången i en miljölagstiftning sätter EU upp mål för att minska mängden förpackningar, oavsett vilket material som används. De nya reglerna främjar innovation och innehåller undantag för mikroföretag. Förbudet mot evighetskemikalier i livsmedelsförpackningar är en stor seger för de europeiska konsumenternas hälsa. Vi uppmanar nu alla industrisektorer, EU-länder och konsumenter att dra sitt strå till stacken i kampen mot överflödiga förpackningar."


Sverige
I Sverige har kommissionens förslag välkomnats av både politiken och näringslivet. Regeringen såg det nya regelverket som en viktig del för att nå ett mer resurseffektivt, fossilfritt och självförsörjande samhälle, där förpackningsavfall minimeras och förpackningar och förpackningsmaterial ingår i giftfria och högkvalitativa kretslopp. Arbetet kring förpackningar och förpackningsavfall sågs som en förutsättning för att nå de nationella och internationella miljö- och klimatmålen. Flera av förslagen var regeringen positiv till, bland annat ett förtydligande av avfallshierarkin och harmoniserade regler för märkning av förpackningsmaterialets sammansättning, vilket kan underlätta avfallssortering. Även Svensk Handel ställde sig generellt positiva till harmoniserade regler och tydliga krav på förpackningar, men såg även utmaningar.