Nya satsningar på Sveriges klimatomställning

16 april 2025

Igår överlämnade regeringen vårändringsbudgeten, som innehåller förslag till ändringar gällande statens utgifter under 2025, till riksdagen. Bland satsningarna finns tillskott till både Klimatklivet och Industriklivet som finansierar projekt för att påskynda klimatomställningen. Satsningarna är en del av Sveriges arbete för att påskynda klimatomställningen och minska utsläppen av växthusgaser.


Målet är att Sverige senast år 2045 ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser och därmed leva upp till både de nationella klimatmålen och EU:s gemensamma klimatåtaganden. För att nå dit krävs en kombination av investeringar i grön teknik, energieffektiviseringar och utveckling av ny, banbrytande industriell teknologi. Klimatklivet och Industriklivet spelar en viktig roll i denna process.

Klimatklivet

  • Klimatklivet stödjer fysiska investeringar som direkt minskar utsläppen av växthusgaser.
  • Exempel på åtgärder: laddinfrastruktur för elfordon, vätgastankstationer, värmepumpar och fossilfria spannmålstorkar.
  • Sedan 2015 har Klimatklivet fördelat 19,7 miljarder kronor till över 27 500 projekt runtom i Sverige.
  • Klimatklivet hanteras av Naturvårdsverket, som ansvarar för att granska ansökningar och fatta beslut om stöd.

Industriklivet

  • Inom Industriklivet ges bidrag till studier, forskning och investeringar i innovativa lösningar.
  • Fokus ligger på projekt som minskar utsläpp från industrin eller skapar så kallade negativa utsläpp genom teknik som avskiljer, transporterar och lagrar koldioxid.
  • För 2025 omfattar Industriklivet totalt 1,345 miljarder kronor, men stödet kan gå till projekt som löper fram till och med 2031.
  • Ansvarig myndighet är Energimyndigheten, som bedömer ansökningar och beslutar om medel.

Klimatklivet är ett kostnadseffektivt stöd för att minska utsläppen i hela landet och regeringen anser att det ger Sverige förbättrade möjligheter att nå de nationella klimatmålen till 2030. Industriklivet kompletterar detta genom att fokusera på mer långsiktiga och tekniktunga satsningar – särskilt inom industrisektorn, som står för en stor del av Sveriges utsläpp.


Förändringar i vårändringsbudgeten
I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att bemyndigandet för Klimatklivet ska höjas till 6,5 miljarder kronor för perioden 2026–2030. Detta ger Naturvårdsverket möjlighet att bevilja stöd till fler projekt, framförallt fleråriga sådana som kräver långsiktig finansiering. Många av Klimatklivets investeringar genomförs över flera år, vilket innebär att hela det avsatta beloppet inte alltid hinner användas inom ett enskilt budgetår.
I vårändringsbudgeten föreslås därför att ungefär 2,2 miljarder kronor flyttas under innevarande år från Klimatklivets anslag till Industriklivet. På så sätt kan pengarna bidra till att snabba på utvecklingen av ny, utsläppsminskande teknik inom industrin.
Industrin står för en betydande andel av Sveriges utsläpp och befinner sig i en omställning mot mer hållbara och energieffektiva produktionsmetoder. Innovativ teknik – exempelvis för koldioxidinfångning och vätgasproduktion – spelar en central roll i denna omvandling. Denna typ av tekniska lösningar främjas genom stöd från Industriklivet.