Nytt betänkande överlämnat till regeringen

Oktober 10, 2024

Förra veckan överlämnades betänkandet Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi till regeringen. Den tillsattes för att utreda hur ekonomiska incitament kan användas för att främja Sveriges omställning till en cirkulär ekonomi. Utredningen är en del av det helhetsgrepp som krävs för en effektiv omställning.

Det är av stor vikt att styrmedel används träffsäkert där de får som störst inverkan. Kommittén har därför lagt tid på att analysera och kartlägga just vart ekonomiska styrmedel kommer bidra som mest till den gröna omställningen. Som utgångspunkt i arbetet finns Sveriges strategi för cirkulär ekonomi samt den klimatpolitiska handlingsplanen. Svensk lagstiftning och styrning arbetar parallellt med den europeiska för en lyckad omställning.


Områden i fokus

Utredningen har inriktat sig på områden med en betydande miljö- och klimatpåverkan, och ett särskild fokus har gjorts på tillverkning av fordon, byggnader och fysisk infrastruktur samt textilier och möbler. Gemensamt för dessa områden är de stora materialflödena, särskilt av plast, stål, aluminium, betong, skogsråvaror, bomull och syntetisk textil. De olika materialen möter skilda utmaningar vid återvinning. Stål, aluminium och koppar materialåtervinns redan i stor utsträckning, men utmaningen ligger i att bevara kvaliteten på metallerna vid återvinning. Textilier och plast ger upphov till stor miljö- och klimatpåverkan vid sin tillverkning, samt materialåtervinns i mycket liten respektive mindre omfattning. Ett ökat fokus på plast och textilier behövs för att ställa om till en mer cirkulär ekonomi!

 

Arbetet inom EU

Inom EU pågår redan en policyutveckling med regelverk som syftar till att utveckla en cirkulär ekonomi inom EU. Till exempel regleras producentansvar, reparationer och krav på hållbara produkter genom EU-rätten. Utgångspunkten inom EU är att det är upp till medlemsstaterna att införa och utforma skatter på de områden som inte omfattas av harmonisering av skattelagstiftning. De produktgrupper som har analyserats i betänkandet har som gemensam utmaning att betydande miljö- och klimatpåverkan sker utanför Sveriges och EU:s gränser vid utvinning, förädling och tillverkning. Därmed har det blivit allt vanligare inom EU att använda styrmedel som syftar till att indirekt påverka hela leverantörskedjan, till exempel genom krav på produkternas hela livscykler om de ska säljas på EU:s marknad. Kommittén ser att Sverige kan forma egna ekonomiska styrmedel samt påverka regelverken inom EU.

 

 

Strukturomvandling

Omställningen till en cirkulär ekonomi innebär en strukturomvandling i samhällsekonomin. Företag som kan erbjuda produkter med lång livslängd och hög kvalitet kommer att gynnas. Det är även fördelaktigt med god materialåtervinningsbarhet. Styrmedel kommer att spela en viktig roll i omvandling mot en mer cirkulär ekonomi, men det är viktigt att de utformas med kunskap om de områden de ämnar träffa. Kommittén ser goda möjligheter för svenskt näringsliv att vara konkurrenskraftigt i en mer cirkulär ekonomi, särskilt för de företag som lyckas med omställningen!


Källa: Regeringen