Nytt forskningscenter för globala styrningsfrågor på Stockholms universitet

Maj 16, 2024

Foto: Sören Andersson/Stockholms universitet

Stockholms universitet har nyligen inrättat Stockholm Center for Global Governance (SCGG) – en forskningshubb för frågor som rör global styrning och dess relation till utmaningar såsom klimatförändringar, konflikter och ekonomiska kriser.

 

Det första i sitt slag


SCGG är det första centret för forskning om global styrning i norra Europa, och leds av professor Jonas Tallberg vid statsvetenskapliga institutionen och professor Lisa Dellmuth vid institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer.

Syftet med SCGG är att genom tvärvetenskaplig forskning utveckla lösningar och skapa förståelse för hur det internationella samfundet kan hantera några av dagens mest akuta styrningsutmaningar.


”Att förstå dynamiken i global styrning är avgörande i dagens värld, som brottas med utmaningar som klimatförändringar, viruspandemier, finanskriser och militära konflikter. Genom att etablera SCGG syftar vi till att både konsolidera och vidareutveckla den framstående forskningen om global styrning som bedrivs inom flera discipliner vid Stockholms universitet” – Jonas Tallberg, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

 

Ska fokusera på fyra centrala områden


Att studera globala styrningsfrågor blir alltmer relevant i takt med att behovet och förväntningarna på global styrning växer, samtidigt som globalisering och överstatligt beslutsfattande i allt högre grad ifrågasätts. 


”Idag kritiseras multilaterala institutioner både av civilsamhället för att vara orättvisa och inte tillräckligt ambitiösa, men samtidigt utmanas dessa institutioner också av stigande makter som ifrågasätter deras legitimitet och av anti-globalistiska populistiska politiker och politiska rörelser som vill återta nationell kontroll” – Lisa Dellmuth, professor vid institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer på Stockholms universitet.


Forskningen kommer, med utgångspunkt i detta, att kretsa kring förutsättningarna för global styrning i dagens politiska klimat. Bland annat kommer projekten fokusera på ifrågasättandet av global styrning inom fyra centrala politikområden: ekonomi, miljö, säkerhet och teknologi.


”SCGG tar itu med den övergripande frågan om varför, hur och med vilka konsekvenser global styrning ifrågasätts. Specifikt undersöker vi ursprunget, processerna och resultaten av ifrågasättandet inom global styrning, samt vägar för reformer för att främja demokrati, effektivitet och rättvisa” – Lisa Dellmuth.


Källa: Stockholms universitet