Överenskommelse nådd om EU-direktivet ”Right to Repair”

Februari 15, 2024

Europaparlamentet och rådet har nått en politisk överenskommelse kring direktivet om gemensamma regler för att främja reparation av varor, mer känt som Right to Repair, När direktivet träder i kraft kommer det att introducera rättigheter för konsumenter som både sträcker sig inom och utanför den rättsliga garantin.

 

Reparationer för en mer cirkulär ekonomi

 

EU-kommissionen lade fram förslaget till direktivet i mars 2023, något som vi uppmärksammade i en artikel vid tidpunkten. Förslaget utgör del av EU:s gröna giv och meddelades i handlingsplanen för cirkulär ekonomi och i den nya strategin för konsumentpolitiken. Direktivet ska göra det lättare och mer kostnadseffektivt för konsumenter att reparera produkter, vilket i sin tur ska accelerera den cirkulära ekonomin och mer hållbar konsumtion.

 

Vad innehåller förslaget?

 

Direktivet inför utökade skyldigheter för säljare och tillverkare av varor samt informationskrav som ska göra det lättare för konsumenter att få kännedom om sina rättigheter och möjligheter till att få reparation.

 

Skyldigheter för säljare och tillverkare

 

EU:s tidigare direktiv om försäljning av varor fastställer redan att konsumenter inom en period av två år kan begära kostnadsfri reparation eller ersättning av en defekt vara. I förslaget till Right to Repair införs även skyldigheter för säljare att, när reparationen är billigare eller lika dyr som en ny ersättningsvara, erbjuda kostnadsfri reparation inom skälig tid och utan några besvär för konsumenten. Det nya direktivet kompletterar på så sätt befintlig lagstiftning och inför utökade rättigheter till konsumenter.

 

Utanför den rättsliga garantin kommer tillverkare som omfattas av reperationskrav i enlighet med unionsrättsliga akter, däribland TV-apparater och diskmaskiner, att vara skyldiga att reparera produkter i fem till tio år efter dess inköp, beroende på typ av produkt. För varor vars skada gör reparation tekniskt omöjlig är dock tillverkarna undantagna denna skyldighet.

 

Ökad information till konsumenter

 

I förslaget införs en skyldighet för medlemsstaterna att säkerställa att det finns, i alla fall en, kostnadsfri digital plattform som gör det möjligt för konsumenter att hitta reparatörer. Plattformen ska innehålla en sökfunktion som gör det möjligt att se bland annat reperationsvillkor och tillgång till tillfälliga ersättningsvaror som reparatörer erbjuder.

 

Tillverkare får även en skyldighet att informera konsumenter om deras ansvar att reparera varor samt att tillgängliggöra denna information på ett tydligt och lättillgängligt sätt, exempelvis via ovannämnda plattform.

                                                                                                                

Nästa steg

 

Nu när Europaparlamentet och rådet har ingått en politisk överenskommelse kring direktivet återstår att överenskommelsen formellt godtas av de båda lagstiftande organen.

 

Källa: EU-kommissionen pressmeddelande och Förslag till direktiv om gemensamma regler för att främja reparation av varor