På gång inom textilområdet

November 14, 2023

Naturvårdsverkets och Kemikalieinspektionens årliga evenemang Textildialogen syftar till att involvera aktörer för att driva en mer hållbar textil värdekedja med fokus på miljö och kemikalier. Vi har sammanfattat informationen från mötet med fokus på de viktigaste lagarna att hålla koll på framöver.

 

Kort om textildialogen

 

Dialogmötena kring textil, som alltså arrangeras gemensamt av Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen, påbörjades 2017 och har varje år olika teman även om utgångspunkten är densamma - att skapa resurseffektiva och giftfria kretslopp. Temat för 2023 var ”Textil – ett område i förändring” där målet för mötet var att ge deltagarna information kring pågående lagstiftning, då det sker mycket på den juridiska fronten, i synnerhet från EU-håll. Medskicket till deltagarna från Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger var dock att även om det är viktigt att diskutera lagförändringarna, bör man sträva efter att inte enbart fastna i det byråkratiska framöver. Istället bör man bevara det egna engagemanget för en mer hållbar textilvärdekedja, något som samarbetet mellan aktörerna hittills har fokuserat på genom frivilligt arbete för hållbarhet.

 

Lagförslag att hålla koll på

 

Enligt Elin Simonsson, Kansliråd på Regeringskansliet, som presenterade aktuell lagstiftning inom textilområdet finns det tre huvudsakliga lagförslag som för närvarande behandlas på EU-nivå; ekodesignförordningen, direktivet om gröna påståenden och ändringarna i avfallsdirektivet.

 

Ekodesignförordningen

 

Den nya ekodesignförordningen kommer att fungera som ramlagstiftning för att möjliggöra specifika krav inom olika produktkategorier där textilier är den produktgrupp som planeras att vara först ut för reglering. Krav som är tilltänkta att inkluderas i förordningen är miljökrav, informationskrav och krav på produktpass. En förstudie om vilka krav som textilier ska omfattas av samt hur produktpassen ska se ut har redan påbörjats för textilier. Förslaget ligger för närvarande i förhandlingar mellan EU-parlamentet och Europeiska rådet och beslut förväntas fattas i slutet av detta år eller i början av nästa år.  

 

Direktivet om gröna påståenden

 

Direktivet om gröna påståenden syftar till att möjliggöra utökad konsumentmakt och hjälpa konsumenter att bidra till den gröna omställningen. Direktivet reglerar specifika miljöpåståenden som görs kring en produkt eller tjänst samt ställer krav på miljömärkningssystem. I nuläget innebär lagförslaget även att producenter och återförsäljare av varor behöver ett förhandsgodkännande för påståenden som görs kring miljö och hållbarhet, med andra ord ett intyg på att påståendet överensstämmer med miljö- och hållbarhetsaspekterna av produkten eller tjänsten. Elin Simonsson menar dock att förhandlingarna kring direktivet går trögt och att det är svårt att förutsäga när en överenskommelse kommer att nås.

 

Avfallsdirektivet

 

De föreslagna ändringarna till avfallsdirektivet omfattar mat- och textilavfall. För textilier föreslås bland annat att det ska införas producentansvar. Producentansvaret är tänkt att omfatta hushållstextil, vilket inkluderar kläder och hemtextilier, och skor. Tanken är att införa ekomodelurade avgifter, det vill säga att de som producerar miljömässigt bäst textilier också betalar minst. Förhandlingar kring ändringarna i direktivet pågår men jämfört med exempelvis ekodesigndirektivet har förslaget ännu inte kommit långt i lagstiftningsprocessen.

 

Källa: Textildialogen 2023