Februari 14, 2023
Från årsskiftet trädde den nya lagstiftningen om nedskräpningsavgifter in. Förordningen omfattar producenter som tillverkar olika typer av engångsplastprodukter. Nedskräpningsavgifterna har två former, en fast och en rörlig avgift. Den fasta avgiften ska börja betalas in under 2023 medan den rörliga avgiften införs 2024.
Nedskräpningsavgifterna – del av engångsplastdirektivet
De nya nedskräpningsavgifterna utgör en del av den nationella implementeringen av EU:s engångsplastdirektiv. EU:s engångsplastdirektiv beslutades om i EU år 2019 och trädde i kraft 2021 med bland annat förbud mot vissa engångsplastprodukter. På nationell nivå fattades beslutet om hur implementeringen av direktivet skulle se ut i november 2021. Direktivet är ett lagstiftningspaket med flera lagförändringar inplanerade mellan år 2022 och 2030. Inplanerade lagändringar består både i krav på återvunnen plast såväl som designkrav.
Detta innebär den nya förordningen
Producenter som omfattas av förordningen är de som släpper ut följande produkter på marknaden: engångsplastlock till muggar, flexibla omslag, matlådor och muggar som är engångsprodukter, plastflaskor för dryck samt dryckesbehållare i andra material än plast som är mindre än 0,6 liter, tobaksvaror med filter och tunna plastbärkassar. Från och med 2025 kommer även producenter av ballonger och våtservetter att vara avgiftsskyldiga.
Beroende på typ av produkt varierar årsavgiften mellan 300 och 500 kronor årligen för varje produktkategori medan producenter som släpper ut tobaksvaror med filter åläggs en avgift på 3000 kronor per år. Den rörliga avgiften, produktavgiften, kommer att beslutas av Naturvårdsverket där både antalet avsatta produkter på marknaden såväl som förekomst av nedskräpning inom respektive produktkategori kommer att tas med i beräkningen för att fastställa belopp.
För att mäta förekomsten av olika typer av avfall kommer Naturvårdsverket att göra nationella skräpmätningar, vilka kommer genomföras vartannat år med start från i år. Bland annat kommer kommunerna att få redovisa för det skräp som har städats upp under det gångna året, i form av den uppskattade vikten av exempelvis insamlade fimpar.
Detta ska nedskräpningsavgifterna finansiera
Nedskräpningsavgifterna kommer, utöver att finansiera Naturvårdsverkets administration, handläggning och genomförande av skräpmätningarna, att betalas ut till kommunerna för att täcka kostnader för bortforsling och hantering av nedskräpning. Kommunernas ersättningsnivå kommer att baseras på antalet invånare.
Källa: Naturvårdsverket & Naturvårdsverkets Plastbubbel (26/01/2023)
Copyright © 2024-Futuense AB