Regeringen föreslår nya åtgärder för att förkorta tillståndsprocesser för miljötillstånd

Maj 10, 2024

Nyligen presenterade regeringen elva nya förslag för att korta och effektivisera tillståndsprocesser för ansökningar om nya och ändrade miljötillstånd. Förslagen kommer att träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Ineffektiva tillståndsprocesser hämmar omställningen


Enligt en kartläggning från Naturvårdsverket varierar handläggningstiden för ärenden som överklagats från miljöprövningsdelegationerna till högre instans från ett halvår upp till flera år. Att processen för miljötillstånd är ineffektiv och tidsmässigt omfattande försvårar den gröna omställningen och elektrifieringen, försämrar företagens konkurrenskraft och hämmar investeringar i ny teknik.


”Under de närmaste åren kommer industrin att genomgå en historiskt omfattande omställning som kräver stora investeringar i ny teknik, förändrade produktionsprocesser och en ökad elektrifiering. Många verksamheter kommer därför att behöva söka nya men också ändrade miljötillstånd. Det handlar exempelvis om utbyggnaden av elnät, metallproduktion, batterifabriker, kärnkraftverk, koldioxidlagring och vätgasproduktion” – Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

 

Elva förslag ska göra tillståndsprocesserna effektivare och mer förutsägbara


Regeringens åtgärder för att korta tillståndsprocesserna omfattar elva nya förslag:


  • Ökade möjligheter att använda ändringstillstånd, för att öka investeringsviljan och bidra till en infasning av ny teknik.

 

  • Ändringstillstånd ska vara huvudregel om ansökan inte avser hela verksamheten.

 

  • Giltighetstiden för tillstånd ska kunna förlängas med tre år. Det kan exempelvis handla om en bergtäkt som inom ramen för den tid som tillståndet anger inte har brutit ut den mängd som tillståndet tillåter. I dessa fall ska tillståndet kunna förlängas, i stället för att företaget behöver påbörja en ny tillståndsprocess för en existerande verksamhet.

 

  • Färre ärenden ska bli tillståndspliktiga. Detta ska ske genom att föreläggande om tillstånd endast meddelas vid betydande miljöpåverkan.

 

  • Länsstyrelsernas roll under avgränsningssamrådet utvecklas.

 

  • Prövningsmyndigheterna ska i större utsträckning ta fram tidsplaner för handläggningen av ansökan om tillstånd. Detta för att skapa tydlighet och underlätta investeringar.

 

  • Kammarkollegiet tas bort som partsmyndighet för att undvika överlappning med andra myndigheter och öka effektiviteten.

 

  • Det införs möjlighet att begära uppdaterade ansökningar och yttranden.

 

  • Mål ska lättare kunna avgöras utan huvudförhandling.

 

  • Ökat utrymme för digital handläggning.

 

  • Muntlig förberedelse ska kunna användas oftare.

 

Källa: Regeringskansliet Pressträff