Februari 20, 2024
Regeringen har lagt fram en lagrådsremiss med lagförslag för att genomföra det ändrade EU-direktivet kring hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Regeringen anser att nationella bestämmelser bör utformas så likt EU-direktivet som möjligt, även vad gäller vilka typer av företag som ska omfattas av kraven.
Detta ska företagen rapportera
I lagrådsremissen konstaterar regeringen att de hållbarhetsfrågor som företagen ska rapportera om avser frågor som rör miljö, sociala förhållanden, personal, bolagsstyrning, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption och mutor. Enligt regeringens förslag ska hållbarhetsrapporten, i linje med CSRD, innehålla bland annat:
Närmare information av vad hållbarhetsrapporteringen ska omfatta regleras i EU:s hållbarhetsrapporteringsstandarder, European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Eftersom dessa standarder antas som EU-förordningar behöver innehållet i standarderna inte genomföras i svensk rätt.
Ställningstaganden för nationell implementering
I remissen föreslår regeringen att de nya bestämmelserna som Sverige inför bör genomföras genom anpassning av befintliga lagar. Regeringen anser även att de nationella bestämmelserna bör utformas så likt EU-direktivet som möjligt, inklusive ordalydelsen. När det gäller vilka företag som ska omfattas av skyldigheten att lämna en hållbarhetsrapport menar regeringen att de nationella bestämmelserna inte borde gå längre än vad EU-direktivet kräver.
I nuvarande reglering, som bygger på det tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering, har Sverige antagit lägre tröskelvärden för kravet att hållbarhetsrapportera än vad som anges i direktivet. Regeringen gör dock bedömningen att eftersom CSRD innebär mer långtgående krav skulle ett bredare tillämpningsområde för rapporteringskravet än i andra medlemsländer utgöra en konkurrensnackdel för svenska företag. I enlighet med CSRD föreslår därför regeringen att kravet på att lämna en hållbarhetsrapport ska utvidgas till att omfatta:
I EU-direktivet är det sedan tidigare beslutat att rapporteringskraven ska införas stegvis för olika kategorier av företag, där de stora börsnoterade företagen med över 500 anställda är först ut att omfattas av regleringen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
Källa: Regeringens lagrådsremiss
Copyright © 2024-Futuense AB