Regeringen tillsätter en ny utredning om AI

Oktober 2, 2024

Designed by freepic

Nyligen beslutade Regeringen att tillsätta en ny utredning som en del i arbetet med att göra Sverige till en ledande nation inom användning av säker och tillförlitlig AI. Utredningen ska föreslå nödvändiga lagändringar och åtgärder till följd av EU:s nya förordning om AI, även kallad AI-förordningen. Helena Rosén Andersson har tillsatts som särskild utredare och slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 30 september 2025.


 AI-förordningen trädde i kraft den 1 augusti i år, och bidrar till att harmonisera reglerna för AI inom EU. AI-förordningen ska tillämpas fullt ut i Sverige i augusti 2026. Vissa delar kommer dock att implementeras tidigare än så, till exempel gällande förbjudna AI-användningsområden.


Syftet med förordningen är att minska risken för fragmentering av den inre marknaden samt öka rättssäkerheten för leverantörer och tillhandahållare av AI-system. Förordningen ska även främja de positiva aspekterna av AI och säkerställa fri rörlighet av AI-system, samtidigt som hälsa, säkerhet och grundläggande rättigheter skyddas.


Det är främst AI-system med hög risk som nu får krav på transparens, kvalitetssäkring och möjlighet till granskning. Förordningen gäller för både privat och offentlig verksamhet, men bestämmelserna riktas i första hand mot AI-system inom vissa verksamhetsområden. Här omfattas övervakning och bedömningar av människors beteenden och värderingar.


Endast AI-lösningar som omfattas av definitionen AI-system behöver följa de nya kraven. Ett sådant är, enligt artikel 3.1 i AI-förordningen, ett maskinbaserat system som uppfyller tre krav. Systemet ska var utformat för att fungera med varierande grad av autonomi. Det ska även kunna uppvisa anpassningsförmåga efter införande. Till sist ska systemet även kunna dra slutsatser om hur utdata ska genereras för uttryckliga eller underförstådda mål, på grundval av de indata det tar emot. Till exempel kan utdata innebära förutsägelse, innehåll, rekommendationer eller beslut.


Integrationsskyddsmyndigheten har länge bevakat AI-förordningen. I samband med att den införs kommer de få nya uppdrag. Under sommaren 2024 skrev myndigheten om tre utmärkande områden för att lyckas med en svensk AI-strategi.


1. Satsa på vägledning för att minska regulatorisk osäkerhet

Myndigheten vill se en storsatsning på vägledning för att stärka innovation och nya initiativ.

 

2. Prioritera ett snabbrörligt lagstiftningsarbete

En snabb inventering av lagändringar bör prioriteras så att den nationella lagstiftningen inte skapar hinder för utveckling och användning av AI.

 

3. Var uthållig i styrning och samverkan i AI-frågorna

Myndigheten förespråkar en samordnad styrning av AI och digitalisering för att undvika stuprör.

 

Futuense har tidigare skrivit om AI förordningen och vilka konsekvenser den får, lär mer om det här!


Källa: Regeringen, Integrationsskyddsmyndigheten