Regeringen tillsätter Styrmedelsutredningen för att minska Sveriges utsläpp

November 4, 2024

I slutet av oktober fattade regeringen  beslut om att tillsätta den så kallade Styrmedelsutredningen. I uppdraget ingår att analysera vilka styrmedel som kan utformas för att fasa ut fossila bränslen på ett kostnads- och samhällsekonomiskt effektivt sätt. Utfasningen sak kunna ske i enlighet med de EU-åtaganden som finns samt Sveriges långsiktiga nationella klimatmål till 2045, samtidigt som de negativa konsekvenserna hålls nere. Regeringens ser att klimatpolitiken måste ha legitimitet hos befolkningen för att vara långsiktigt hållbar.


Utredningen aviserades redan i regeringens klimathandlingsplan, Hela vägen ner till nettonoll, kommer mer specifikt att arbeta med analys av två frågeställningar. Dels ska underlag och analys genomföras gällande styrmedel som både kan leda till att EU:s mål uppnås samt att kostnaderna för hushåll och näringsliv inte blir orimligt höga. Detta kan leda till en allvarlig påverkan på konkurrenskraften för svenska företag. Styrmedelsutredningen ska även analysera hur utfasningen av fossil bensin och diesel ska kunna ske utan att delar av landet eller samhället drabbas av skadliga effekter. Det övergripande syftet är att säkerställa att åtaganden nås utan att hushåll och näringsliv drabbas av orimligt höga kostnader, hämmande regelverk eller skadliga effekter.


Ett styrmedel som nämns i utredningsdirektiven är reduktionsplikten, där utredningen ska lämna förslag på hur den kan utvecklas. Utöver reduktionsplikten ska även andra styrmedel, som både kan nå Sveriges klimatåtagande gentemot EU och som kan bidra till en utfasning av fossila bränslen senast 2045, presenteras. I uppdraget ingår även att kartlägga hur jämförbara länder planerar att minska sin användning av fossila bränslen och drivmedel. Sveriges EU-minister, Jessica Rosencrantz, sa vid presskonferensen ”Sveriges klimatpolitik byggs bäst på europeisk grund. Med lagstiftningspaket som Fit for 55 sätter EU en hög standard globalt och bidrar till att minska utsläppen i hela unionen. Nu ska vi gå från lagstiftning till handling. Genom att titta på jämförbara EU-länders arbete med att minska användningen av fossila bränslen och drivmedel kan utredningen ge god vägledning i Sveriges fortsatta arbete mot att nå klimatmålen, nationellt och i EU”

Utredningen ska lämna sitt betänkande senast den 4 maj 2026.