Regeringen tillsätter utredning för kortare och enklare miljötillståndsprocesser

Jun 20, 2023

Långa och oförutsebara processer för miljötillstånd utgör en av de huvudsakliga flaskhalsarna för den gröna omställningen. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att undersöka möjligheterna till att korta ned och förenkla tillståndsprocesserna.

 

Processen för miljöprövningar är utdaterad

 

Miljötillståndsprövningar regleras av miljöbalken, vilken trädde i kraft år 1999. Även om tillståndsprövningarna spelar en viktig roll för bedömningar av potentiell påverkan på hälsa och miljö menar regeringen att dem förändringar som har skett i omvärlden de senaste två decennierna nödvändiggör förändringar i processerna. Det handlar både om att i högre grad harmonisera med lagstiftning som har kommit till på EU-nivå och att möjliggöra snabbare processer för att möta det elektrifieringsbehov som den gröna omställningen kräver.

 

”Långa och opålitliga tillståndsprocesser är ett hinder för den gröna omställningen. Nu tar vi initiativ för att korta dem – en gång för alla – och på så sätt skapa förutsättningar för nya klimatinvesteringar och lägre utsläpp” ­– Statsminister Ulf Kristersson.

 

Fyra fokusområden

 

Utredningen som har tillsatts har fyra fokusområden, där utredaren ska:

 

  • Utreda huruvida regeländringar bör göras för att harmonisera med EU-lagstiftning på området. Ett särskilt fokus ligger på att Sverige inte ska ha omotiverat höga krav i förhållande till EU-rätten.
  • Utreda om tillståndsprocessen bör delas upp på ett annat sätt för att möjliggöra för den som behöver besked att få ett tidigare svar än idag.
  • Utreda hur myndigheter kan bidra till en optimerad tillståndsprocess.
  • Utreda hur den totala prövningstiden kan förkortas.

 

Förändrad tillståndsprocess viktig för fler investeringar

 

Att prövning av verksamheter enligt miljöbalken i huvudsak sker i en integrerad process har sina fördelar, samtidigt kan det göra att investeringar blir mer riskfyllda då avgörande fattas i sent skede. Det kan dessutom bli svårare att i projekteringsstadiet säkra tillräckligt kapital samt förstå hur krav för verksamheten ska kunna uppfyllas. Ett alternativ som lyfts är att prövningen i stället ska ske i etapper, varpå verksamhetsutövare ska kunna få succesiv tillgång till mer kunskap och därmed högre ekonomisk och rättslig trygghet inför nästa etapp. Ett annat steg för att öka investeringsviljan handlar om att se över huruvida tillståndsprocessen kan delas upp i två delar, där den första syftar till tillåtelse av verksamheten och den andra om villkoren för verksamheten.

 

Vad händer nu?

 

Förhoppningen från regeringens sida är att kunna göra förändringar av miljöprövningssystemet under pågående mandatperiod. Utredningen ska därför redovisa sitt uppdrag den 15 december 2024.

 

Källa: Regeringskansliet pressmeddelande & Regeringens kommittédirektiv

unsplash