April 11, 2023
Mot bakgrund av den överenskommelse som uppnåddes vid FN:s konferens om biologisk mångfald till ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald har EU-kommissionen tagit fram en handlingsplan som befäster vad EU har förbundit sig till. Regeringen har nu överlämnat en faktapromemoria till riksdagen där de instämmer till handlingsplanen.
EU-kommissionens handlingsplan
Handlingsplanen för att återställa och skydda marina ekosystem för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt fiske ska enligt EU-kommissionen befästa EU:s ledarskap på global nivå. Planen kommer bidra till att nå de resultat som EU har förbundit sig till vid COP 15, det vill säga den 15:de FN-konferensen för biologisk mångfald. Ett av de huvudsakliga målen som enades om under COP 15 var att vid 2030 skydda 30 procent av havsområdena. EU:s handlingsplan syftar huvudsakligen till att stärka den gemensamma fiskeripolitiken och reglera fiskeriverksamhet, i synnerhet vad gäller fiske som stör havsbotten, bifångst av känsliga arter och verksamhet som påverkar marina näringsvävar. Handlingsplanen ska ses som den gemensamma fiskeripolitikens miljöben.
Regeringen anser att nödvändiga bevarandeåtgärder är av central betydelse
Enligt regeringens faktapromemoria, det vill säga den skriftliga redogörelse över EU:s förslag som överlämnas till riksdagen, har EU:s handlingsplan inga direkta budgetära konsekvenser för Sverige. Regeringen instämmer även med att fiske- och vattenbruksverksamheter ska vara långsiktigt och miljömässigt hållbara och konstaterar att en god havsmiljö är en förutsättning för hållbart fiske. Regeringens preliminära ståndpunkt är därför att de välkomnar handlingsplanen.
Vad händer nu?
För genomförandet av handlingsplanen har EU-kommissionen föreslagit att arbetet med medlemsstaternas färdplaner ska påbörjas i vår för att sedan lämnas in och offentliggöras i mars 2024. De nationella färdplanerna ska innehålla nationella åtgärder såväl som förslag på gemensamma åtgärder samt en tidslinje till 2030. Kommissionen uppmanar också medlemsstater till att anta nationella åtgärder, eller föreslå gemensamma rekommendationer om att införa förbud mot bottentrålningen i natura 2000-områden, det vill säga områden där naturen anses vara värdefull ur ett EU-perspektiv, till mars 2024.
Copyright © 2024-Futuense AB