Riksdagen godtar EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier

December 13, 2022

Riksdagen bifaller miljö- och jordbruksutskottets utlåtande om att välkomna EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier. Textilstrategin är en del av EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi och innehåller bland annat förslag på förbud mot destruktion av osålda kläder, obligatoriska ekodesignkrav och ökad återanvändning och materialåtervinning av textilavfall.

 

EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi

 

År 2015 påbörjade EU arbetet mot cirkulär ekonomi genom förslag om en cirkulär handlingsplan och ett nytt avfallspaket. Båda förslagen genomfördes till 2019 när EU-kommissionen presenterade den gröna given, ett ambitiöst paket med politiska initiativ som utgör EU:s tillväxtstrategi med mål om nettonollutsläpp vid 2050. Året efter, 2020, lade EU-kommissionen även fram den nya handlingsplanen för cirkulär ekonomi med en accelerering av omställningen. Handlingsplanen ses även som en fundamentalt viktig del för genomförandet av målet om nettonollutsläpp 2050.

 

Ekodesignförordningen

 

I mars 2022 presenterade EU-kommissionen både en textilstrategi såväl som förslag om en ekodesignförordning, ett paket med politiska initiativ som syftar till att reglera produkters hållbarhet genom hela deras livscykel och som omfattar alla produkter med undantag för läkemedel, foder, livsmedel, växter och levande djur. Ekodesignförordningen reglerar exempelvis obligatoriska designkrav för ökad hållbarhet och förlängd livstid av produkter, reparerbarhet, koldioxid- och miljöavtryck såväl som innehåll av skadliga ämnen. Förslaget innehåller även krav på att införa digitala produktpass, vilka ska innehålla information ekodesignkraven samt om produktens innehåll av skadliga ämnen. Produktpassen kan ta form av en QR-kod tillhörande produkten och syftar till att möjliggöra att kunder och andra aktörer att få mer transparant information om produktens miljö- och klimataspekter.

 

EU-strategi för textilier

 

Textilstrategin omfattar utöver ekodesignkrav och informationskrav genom det digitala produktpasset även förslag om stopp för destruktion av osålda eller återlämnade textilier, krav på åtgärder för att motverka utsläpp av mikroplaster från syntettextilier och utökat producentansvar och ökad återanvändning och materialåtervinning av textilavfall. I syfte att öka konsumentmakten föreslår EU även att genomföra ändringar av direktivet om otillbörliga affärsmetoder och direktivet för konsumenträttigheter. Införandet av nya krav görs med målsättningen om att motverka missvisande miljöpåståenden.

 

Källa: Miljö- och jordbruksutskottets utlåtande 2022/23:MJU4 & Beslut Sveriges Riksdag