Riksgäldskontoret ska möjliggöra etableringen av ny kärnkraft

November 7, 2024

Nyligen tilldelades Riksgäldskontoret ett nytt uppdrag för att möjliggöra etablering av ny kärnkraft i Sverige. Mer specifikt gäller uppdraget att utreda och föreslå hur staten kan minska programrisken i avvecklingsfasen. Med andra ord: hur staten kan minska kostnaderna för avveckling och slutförvaring av kärntekniska restprodukter för de aktörer som bygger de första reaktorerna i ett nytt kärnkraftsprogram. Regeringens politik ska möjliggöra för att ny kärnkraft motsvarande två stora konventionella reaktorer ska finnas på plats senast år 2035.


Utgångspunkten är att den som driver en kärnkraftsreaktor ska stå för alla kostnader som uppstår, både nu och i framtiden. Vidare behöver all avfallshantering vara fullt finansierad från början, till exempel kärnbränsle och kärnavfall. Till en början uppstår därför flera höga fasta kostnader, medan marginalkostnaderna minskar när anläggningen väl är byggd. Till en början ska till exempel förberedande undersökningar, tillståndsprövning, projektering och investeringar i anläggningstillgångar finansieras, medan det senare endast gäller tillkommande avfall.


Regeringen ser att investerare kan uppleva en osäkerhet, dels till följd av de ekonomiska trösklarna, dels då det kan råda en osäkerhet om en mer omfattande utbyggnad av kärnkraft kommer att realiseras. För att minska sådana trösklar tilldelades därför Riksgäldskontoret tidigare i år ett uppdrag för att analysera behovet av ändringar i regelverket. Det finns även en risk för den första investeraren i kärnkraft, eftersom de skalfördelar som krävs för lönsamhet ännu inte är på plats. I Riksgäldskontoret uppdrag ingår därför att utreda och föreslå hur staten kan minska den risken för aktörer som bygger de första reaktorerna. I uppdraget ska Riksgäldskontoret särskilt beakta de förslag och beskrivningar av programrisk som beskrivs i utredningen Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft.

Kärnkraft i Sverige

  • Kärnkraft står för ca 30 procent av elproduktionen i Sverige.
  • Kärnkraften är en planerbar och fossilfri kraftproduktion.
  • Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för att inspektera och granska kärnkraftverken och kärntekniska anläggningar.
  • Den nationella kärnkraftssamordnaren Carl Berglöf har i uppdrag att stödja regeringen i arbetet med att främja ny kärnkraft.
  • Regeringens politik ska möjliggöra för att ny kärnkraft med total effekt om minst 2500 MW ska kunna finnas på plats senast år 2035, vilket motsvarar två stora konventionella reaktorer.
  • I december 2024 ska utredningen Ny kärnkraft i Sverige- ett andra steg presentera sin analys om tillståndsprövning och avgifter gällande kärnkraften.


Källa: Regeringen