Skor - samarbete för återbruk

November 22, 2024

Endast en bråkdel av de 30 miljoner par skor som säljs i Sverige varje år återanvänds, trots ökad efterfrågan på hållbara alternativ från konsumenterna. Under hösten har ett nytt projekt startats i samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och Wargön Innovation för att öka återbruket av skor i Sverige. Projektet finansieras av Handelsrådet och har en budget på 3,5 miljoner kronor. I dagsläget finns inga storskaliga insamlings- och affärsmodeller för skor, och projektet undersöker hur systemet skulle kunna fungera med ökad cirkularitet även för skor.


Syftet med projektet är att utveckla effektiva metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor för att stärka skobranschens konkurrenskraft och hållbarhetsprofil.Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation, säger ”Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om förutsättningar, hinder och möjligheter för ökat återbruk av skor. Vårt projekt syftar till att fylla en betydande kunskapslucka och hjälpa branschen att fortsätta utveckla sina modeller för insamling och reparation för att möta framtida utmaningar”.


Projektgruppen består av aktörer med olika bakgrund, bland annat forskare, innovationsfrämjare och representanter från skobranschen. Framförallt skobranschens aktörer, Nilson Gruppen, Scorett, Shepard of Sweden, ANWR och Bonvings skor, har en nyckelroll i projektet. De bidrar med värdefulla erfarenheter och kunskap från branschen samtidigt som de får möjlighet att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Flera av dem har redan påbörjat egna initiativ för att öka hållbarheten i sina verksamheter, till exempel genom insamlingsprogram och reparationstjänster. Stefan Rydin, projektledare vid Swedish Shoe Environmental Initiative, SSEI, säger ”Att involvera aktörer från skobranschen i projektet är avgörande för att skapa praktiskt genomförbara lösningar. Deltagarna från skobranschen har en unik kunskap om flera viktiga delar av projektet som praktiska aspekter i samband med insamling och återbruk av skor, miljövänlig design av skor och kundernas önskemål”.


Projektet kommer att både utveckla och testa ett ramverk för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor. I dagsläget finns inte producentansvar för skor, men det kan ändras om EU-kommissionens avfallsdirektiv skulle vidareutvecklas. Projektet kommer att utarbeta cirkulära affärsmodeller för skor, med hänsyn till praktiska aspekter som insamling och miljövänlig design. För att säkerställa hållbarheten i förslagen kommer forskarna genomföra miljöeffektanalyser. Projektets resultat kommer att spridas både genom vetenskapliga publikationer och en praktisk guide med branschinriktade rekommendationer. Frida Hermansson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, säger ”Genom att visa på tekniskt och ekonomiskt hållbara cirkulära system för skobranschen strävar projektet efter att möta växande konsumentkrav på hållbarhet och förbereda branschen för kommande lagstiftning”.