Slutredovisningen av Nationella samordnaren för Agenda 2030 har presenterats

April 18, 2024

Utredningen Nationell samordnare för Agenda 2030 har nu slutredovisats. Den särskilda utredaren har haft i uppdrag att samordna och bistå regeringen i implementeringen av Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling på nationell nivå.

 

Fem prioriterade områden


Utredningen har utifrån en nulägesanalys identifierat fem prioriterade områden som arbetet med Agenda 2030 bör fokusera kring.

 

Ledarskap för samhällstransformation


Det första området handlar om politikens avgörande betydelse för att möjliggöra och öka takten i omställningen. Utredningen föreslår därför bland annat att regeringen etablerar en parlamentarisk beredning för hållbar utveckling för långsiktigt arbete och legitimitet, förlänger samordnarfunktionen för att koordinera andra aktörers arbete, samt tillsätter en medborgarpanel och ger det Klimatpolitiska rådet i uppdrag att ansvara för och utvärdera politiken för hållbar utveckling enligt Agenda 2030.

 

Hållbar ekonomisk utveckling


Det andra prioriterade området berör ekonomins roll. Utredningen har lagt fram en färdplan med ett tiotal rekommendationer riktade mot beslutsfattare och marknadsaktörer. Dessa rekommendationer innefattar bland annat att införa hållbar bolagsstyrning, anta en nollvision för avfall, underlätta för företagen att hållbarhetsredovisa samt säkra kompetens för omställningen.

 

Transformation på lokal och regional nivå


Det tredje fokusområdet rör kommunerna och regionernas arbete med omställningen. Utredningen har, med detta i fokus, bland annat tagit fram en infrastruktur för ett förvaltningspolitiskt utvecklingsarbete tillsammans med ett antal länsstyrelser och myndigheter genom pilotprojektet Regional samordning. Utredningen rekommenderar att regeringen ger uppdrag till de ingående myndigheterna om ett fortsatt arbete inom projektet. Därtill föreslås att regeringen tillsätter en utredning kring förutsättningar för att överbrygga incitamentsproblem för hållbar ekonomistyrning i kommuner och regioner.

 

Data för hållbar utveckling


Det fjärde området handlar om behovet av tillgång till data och statistik för att Sverige ska lyckas med sitt hållbarhetsarbete. Utredningen föreslår därför att SCB bör ges långsiktig finansiering för att samordna produktion, utveckling och tillgängliggörande av statistik för uppföljning av Sveriges genomförande av Agenda 2030. Därtill föreslås att länsstyrelserna, Tillväxtverket, SCB och SKR bör samarbeta för att utveckla lokala och regionala data.

 

Hållbar konsumtion och produktion


Inom ramen för det femte och sista prioriterade området, som handlar om konsumenters och producenters roll i omställningen, föreslår utredningen att regeringen bör anta en nollvision för avfall för att komplettera den redan antagna handlingsplanen för cirkulär ekonomi samt EU:s avfallshierarki. Regeringen bör därtill som en del i detta stärka producentansvaret och komplettera miljömålssystemet med ett mål för resurseffektivitet.

 

Källa: Slutredovisning av Nationella samordnaren för Agenda 2030