Svenska ministrar deltar vid ministerrådsmöten i Luxemburg

Oktober 24, 2024

Nyligen samlades EU:s ministerråd för klimat- och miljö samt energifrågor i Luxemburg för att diskutera gemensamma mål och ståndpunkter. Ministerrådet består av ministrar från de 27 medlemsländerna och är en av de lagstiftande institutionerna inom Europeiska Unionen. I praktiken finns det flera olika ministerråd beroende på vilken fråga som diskuteras.

 

Miljörådet, den 14 oktober

De europeiska klimat- och miljöministrarna träffades för att diskutera flera frågor, bland annat biologisk mångfald och plastföroreningar. Vid mötet konstaterade ministrarna att klimatförändringarna är ett existentiellt hot mot mänskligheten, ekosystemen och den biologiska mångfalden samt mot fred och säkerhet. Deltagarna antog gemensamma rådslutsatser inför COP 29, som äger rum i Baku i Azerbajdzjan i november. På COP 29 kommer den centrala förhandlingsfrågan för EU vara det nya gemensamma och kvantifierade klimatfinanseringsmålet. Vid COP29 kommer EU att stödja ett globalt mål för klimatfinansiering som är verkningsfullt, ambitiöst och möjligt att uppnå. För att nå målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C kommer EU efterlysa ambitiösa klimatplaner.


Vid mötet antogs även rådslutsatser inför COP 16, som rör FN:s konvention om biologisk mångfald samt Cartagenaprotokollet och Nagoyaprotokollet. Partsmötet äger rum i Colombia i slutet av oktober, och det är det första partsmötet sedan det historiska partsmötet 2022. I de rådslutsatser som beslutades bekräftas de åtaganden som gjordes inom det globala Kunming-Montreal-ramverket om biologisk mångfald. Det innebär att skydda en tredjedel av planetens natur senast 2030 och att ge naturen förutsättningar att återhämta sig, till gagn för människorna och planeten. Rådet enades även om att djupgående förändringar behövs för att hantera utmaningen med fortsatt förlust av biologisk mångfald, och betonade att det finns ett akut behov av ett fullständigt och effektivt genomförande av den globala ramen för biologisk mångfald.


På agendan fanns även ett globalt bindande avtal om plastföroreningar, där ett femte och avslutande förhandlingsmöte i den mellanstatliga förhandlingskommittén (INC-5) ska äga rum i Busan i Sydkorea i slutet av november. Under samtalen fastställdes vägen framåt mot att ett framgångsrikt, ambitiös och effektivt fördrag ska antas vid INC-5. Avtalet ska gälla plastföroreningar både på land och vatten, och EU:s miljöministrar vill säkerställa ett effektivt fördrag som håller en lämplig ambitionsnivå gällande plastföroreningar samtidigt som strategin är realistisk. Inför framtiden ser även ministrarna att kemikaliestrategin för hållbarhet har en framträdande plats på den politiska dagordningen.  

 

Energirådet, den 15 oktober

Energiministermötet fokuserade bland annat på EU:s konkurrenskraft, unionens vinterberedskap och energisituationen i Ukraina. I september presenterades den så kallade Draghi-rapporten, där två målsättningar för det fortsatta arbetet på energiområdet angavs. Enligt rapporten är de två primära målen för EU:s energiområde att energikostnaderna behöver minska för slutanvändare samt att klimatomställningen behöver accelerera genom att använda alla fossilfria teknologier. Både förnybart och kärnkraft lyfts fram för att möta EU:s ambitiösa klimatmål och stärka Europas konkurrenskraft.


Vidare diskuterades även skillnader i grossistpriser på el inom EU, ett samtal som föranleddes av höga elpriser i delar av Europa. Till följd av varmt väder, låg nederbörd och ryska angrepp på ukrainsk infrastruktur har de höga elpriserna framförallt drabbat östra och sydöstra Europa. Energiministrarna var eniga om att det krävs en samordning av åtgärder för att energitryggheten och priserna ska stabiliseras. På mötet identifierades även åtgärder för att förbättra effektiviteten i gränsöverskridande flöden på både kort och lång sikt. Diskussionen planeras fortsättas i Budapest den 29 oktober, då nästa möte i högnivågruppen för sammankoppling av energinäten i Central- och Sydösteuropa (Cesec) äger rum.


Till mötet bidrog EU-kommissionen med information om försörjningstryggheten inför vintern. I nuläget ser försörjningstryggheten god ut, delvis till följd av att priset på naturgas har minskat och importen har diversifierats. Redan i augusti uppnådde EU:s medlemsstater 90 procents gaslagerfyllnad.

 

Källa: Klimat- och näringslivsdepartementet, Regeringen , Energirådet och Miljörådet