26 februari 2025
Vid årsskiftet gick Sverige in som ordförande i Gröna klimatfonden (Green Climate Fund, GCF), som är världens största multilaterala fond för klimatfinansiering. GCF har i uppdrag att stödja behoven i de länder och samhällen som är mest sårbara för klimatförändringarnas negativa effekter. I förra veckan hölls det första styrelsemötet under svenskt ordförandeskap. Det svenska ordförandeskapet under 2025 kommer fokusera på att verka för ökad effektivitet och stärkt resultatfokus. Sverige vill se fonden stärka sitt arbete med att attrahera finansiering från olika givare och källor. Under åren 2024–2027 har Sverige avsatt åtta miljarder kronor till Gröna klimatfonden. I samband med regeringens pressmeddelande sa Benjamin Dousa, bistånds- och utrikeshandelsminister, ”med våra omfattande bidrag till klimatfonderna fortsätter Sverige att vara en ledande givare av klimatbistånd. Runt om i världen blir klimatförändringarnas konsekvenser tydliga, till exempel i form av ökad torka eller extremväder. Det är viktigt att stödja både livsmedelstrygghet och tillgång till vatten i utsatta länder. Vi gör vår del men fler länder behöver bidra med mer”.
Om GCF
Under mötet godkändes elva insatser i 42 länder, med investeringar motsvarande 686,8 miljoner USD (1,5 miljarder USD med medfinansiering). Insatserna förväntas ge direkt stöd till 115,5 miljoner människor samt minska motsvarande 45,3 miljoner ton koldioxid. Under mötet beslutade även fonden att etablera en regional närvaro för att komma närmare de utvecklingsländer där den verkar. Efter de senaste initierade projekten omfattar fondens totala portfölj 297 projekt.
Bland projekten finns bland annat investeringar i Serbien och Togo för att stärka skogarnas motståndskraft samt klimatresiliensen i utsatta samhällen. Andra insatser handlar om att trygga livsmedelsförsörjning och tillgång till vatten i länder som Senegal, Kenya, Mexiko, Bolivia och Peru. Ytterligare ett av projekten är fokuserat på varningssystem för klimatrelaterade naturkatastrofer i sju länder, till exempel Etiopien och Somalia. Ett av projekt berör klimatanpassning på små ö-nationer i Stilla havet. Vidare beslutade styrelsen om en fondinvestering på 70 miljoner euro i riskkapital för att kunna mobilisera 280 miljoner euro i privatkapital, som ska investeras i klimatsmart jordbruk, skogsjordbruk (även kallat agroforestry) och hållbar skogsförvaltning i länder som Malaysia, Elfenbenskusten och Filippinerna. Bland de som genomför insatserna finns lokala och internationella organisationer, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO (Food and Agriculture Organization) och Interamerikanska utvecklingsbanken.
Källa: Regeringen och Gröna klimatfonden
Copyright © 2025 Futuense AB