Sverige värd för en av Europas sju AI-fabriker

December 16, 2024

Illustration: EuroHPC JU

I förra veckan meddelade det gemensamma företaget EuroHPC, som ansvarar för europeiska högpresterande datorsystem, att Sverige kommer att stå värd för en av de sju europeiska AI-fabrikerna. EuroHPC är ett samarbete mellan EU, europeiska länder och privata aktörer, och syftar till att stärka Europas kapacitet för avancerade datorsystem. AI-fabrikerna är dynamiska ekosystem som främjar innovation, samarbete och utveckling inom AI-området. Genom att sammankoppla universitet, superdatorcenter, industri och finansiella aktörer, främjas ett europeiskt samarbete över hela kontinenten.


Europeiska kommissionen har identifierat AI-fabriker som en prioriterad satsning, och de första planeras lanseras under 2025. Förutom Sverige kommer AI-fabriker att placeras i Finland, Tyskland, Grekland, Italien, Luxemburg och Spanien.


Den svenska AI-fabriken, som ska heta Mimer, kommer att drivas av Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer, NAISS. Fabriken ska särskilt bygga upp expertis och stöd för AI inom områden som life science, hälso- och sjukvård, materialvetenskap, autonoma system och spelindustrin. Sverige har redan en stark kompetens inom dessa områden. Linköpings universitet står som värd, och Rise är en viktig samarbetspartner. De nya systemen kommer främst att stödja akademisk forskning, men även företag kommer att kunna nyttja dem.


Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att samordna arbetet i Sverige. Utbildningsminister Johan Pehrson sa i samband med beslutet ”det här är mycket glädjande för svensk forskning och en bekräftelse på Sverige som ledande kunskapsnation. För att vi och EU ska kunna hänga med i den allt tuffare globala konkurrensen, inte minst inom AI-utveckling, krävs den här typen av kraftsamling på avancerad forskningsinfrastruktur.”


Sverige deltar redan aktivt i EuroHPC, som arbetar för att bygga och underhålla storskalig beräkningsinfrastruktur, samt göra Europa ledande inom superdatorer. De huvudsakliga målen är att utveckla en europeisk superdatorinfrastruktur, stödja forskning och innovation samt stärka ett ekosystem för högpresterande datorsystem (HPC). Mellan 2021 och 2027 investerar EuroHPC sju miljarder euro, där fokus bland annat ligger på att utveckla mer miljövänliga och effektiva teknologier samt att bygga och underhålla superdatorer och kvantdatorinfrastruktur.


Tidigare under 2023 beslutades också att Sverige skulle få en ny superdator i världsklass, Arrhenius, som kommer att vara kapabel att hantera kapacitetskrävande tillämpningar som kräver hög minnesbandbredd och snabb dataöverföring. Arrhenius kommer att uppfylla de stränga krav på säkerhet och integritet som är nödvändiga för forskning baserad på individdata och för produktutveckling inom privat näringsliv.


Källor: Regeringen, EuroHPC, EU kommissionen