Sveriges framtida forskningspolitik har presenterats

December 19, 2024

Magnus Liljegren/Regeringskansliet

I torsdags presenterade regeringen propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta” som redovisar forskningspolitiken för de kommande åren. Förslaget innehåller omfattande satsningar för att stärka Sveriges position som en global ledare inom forskning och innovation. Anslagen för forskning och utveckling föreslås öka successivt under 2025–2028 med totalt 6,5 miljarder kronor. Satsningarna har utgångspunkt i excellens, internationalisering och innovation och syftar till en höjd ambitionsnivå för forskningen. Utbildningsminister Johan Pehrson sa på pressträffen ”I dag har vi presenterat en av de största satsningarna på forskning och innovation någonsin. Sammanlagt 6,5 miljarder kronor till forskning med fokus på excellens och innovation som stärker svensk konkurrenskraft och de internationella samarbeten vi ingår i. Samtidigt får vi bättre möjlighet att få ut forskningsbaserad kunskap i samhället vilket gynnar hela Sverige.”


Excellenssatsningar
Regeringens proposition innehåller större satsningar görs på excellent forskning. Totalt ska 750 miljoner kronor fördelas till Vetenskapsrådet för att stödja dessa satsningar fram till 2028. Excellenscenter, som redan finansieras av Vetenskapsrådet, gör det möjligt för forskare att bedriva forskning vid den absoluta fronten inom olika vetenskapsområden. En ny satsning på banbrytande forskning ska ge incitament till nya forskningsgenombrott och möjliggöra forskning på högsta internationella nivå.


Regeringen gör en stor satsning på Excellenskluster för banbrytande teknik för att möta den hårda globala konkurrensen. Vid klustren kan forskare från hela Sverige samlas inom framtidens teknikområden, med en särskild inriktning på långsiktiga nationella och internationella samarbeten inom olika teknikområden. Satsningen, som finansieras av Vetenskapsrådet och Vinnova, går till både strategiskt utvalda teknikområden och en öppen del där forskare själva identifierar framtidens tekniker. När satsningen är fullt utbyggd kommer 1,2 miljarder kronor att investeras årligen.


Excellent forskning kommer vidare att premieras genom att konkurrensutsätta de höjda medlen till svenska lärosäten i högre utsträckning. Majoriteten av statligt finansierad forskning bedrivs vid universitet och högskolor och de direkta anslagen kommer att höjas med 1,6 miljarder kronor till 2028. Modellen för kvalitetsindikatorer och sakkunniggranskning kommer att utvecklas för att premiera excellent forskning. Det införs även ett nytt karriärstöd för att locka talangfulla forskare tidigt i karriären.


Satsningar på infrastruktur och teknik
En stark forskningsinfrastruktur är avgörande för att stödja forskning av högsta kvalitet. Propositionen innehåller därför även satsningar på forskningsinfrastruktur, till exempel biobanker, forskningsdatabaser och artificiell intelligens. SciLifeLab, som är grundläggande för att Sverige ska nå målsättningen om att vara en ledande life science-nation, förstärks med 90 miljoner årligen under perioden 2025–2028. T otalt ska 345 miljoner kronor tillföras Vetenskapsrådets anslag för att stärka forskningsinfrastrukturen fram till 2028.


Internationalisering
Internationalisering har genomsyrat hela propositionen som ett viktigt ledord. Det är viktigt att forskare samarbetar över nationsgränserna, då det möjliggör både hög kvalitet och internationellt genomslag. Sverige har som mål att öka sitt deltagande i EU:s ramprogram för forskning och innovation, och regeringen avser att stärka Sveriges position inom internationella samarbeten, särskilt inom framväxande teknikområden som artificiell intelligens (AI). Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz sa vid pressträffen ”regeringen satte konkurrenskraft högt upp på agendan under vårt svenska EU-ordförandeskap. Satsningar på forskning och innovation inom högteknologiska sektorer som AI är en central del i detta. Europa behöver växla upp innovationsförmågan och Sverige visar vägen. Den här propositionen innehåller konkreta satsningar som gör Sverige och Europa mer konkurrenskraftigt i dag och rikare i många år framöver. För att bli bäst måste vi också jobba med de bästa. Därför står internationellt samarbete i fokus genom hela forskningspropositionen”.


Sammanfattningsvis syftar regeringen med denna proposition till att stärka Sveriges forskningskapacitet och innovationsförmåga genom satsningar på excellens, internationella samarbeten och banbrytande teknik. Denna strategi kommer att bidra till att möta både globala och nationella utmaningar och säkerställa att Sverige förblir en ledande kunskapsnation.