Tillväxtanalys presenterar åtgärdsförslag för näringslivets klimatomställning

September 19, 2022

Myndigheten Tillväxtanalys presenterade i förra veckan sin rapport med förslag på vilka styrmedel och åtgärder som kan tänkas driva på näringslivets klimatomställning. I rapporten identifieras även hinder för omställningen till en cirkulär ekonomi inom näringslivet. Rapporten kommer ligga till grund för den kommande klimatpolitiska handlingsplanen 2023–2026. Rapporten omfattar totalt 47 olika förslag och rekommendationer.

 

Behovet av ytterligare styrmedel kommer med bakgrund av Sveriges målsättning om nettonollutsläpp 2045 och den otillräckliga takten av utsläppsminskning i nuläget för att nå målet. En huvudsaklig insikt från rapporten är att näringslivet har en komplex blandning av hinder för omställningen. EU genomgår i nuläget en förändringsprocess med högre ambitioner och fler skärpningar i lagstiftningen, bland annat inom ramen för Fit for 55. De förändringar som nu genomförs och EU:s växande roll inom energi- och klimatpolitisk skapar oklara förutsättningar för svenskt näringsliv. Ett exempel som lyfts är förslaget om att justera reglerna kring fri tilldelning av utsläppsrätter, vilket kommer att få betydande effekter för näringslivet i Sverige.

 

EU:s höjda ambitionsnivå för dock även med sig fördelar, att adressera åtgärder som driver på omställningen kommer nu bli något som regeringen inte kan blunda för. Med ett större perspektivskifte inom EU läggs även större fokus på näringslivets internationella konkurrenskraft och hur den kan upprätthållas i ett förändrat politiskt klimat.

 

Inom området av cirkulär ekonomi rekommenderar Tillsynsverket att regeringen tillsätter en utredning med fokus på målsättningar för ett mer cirkulärt jordbruk. Utvecklingen av cirkulär ekonomi inom växtnäringsområdet går för långsamt och ett hinder som rapporten har identifierat är att möta det stora innovationsbehovet inom denna sektor. Byggsektorn är också ett område där cirkulära flöden och energieffektivisering går långsamt framåt, Tillsynsverket menar att de långa värdekedjor samt starka traditioner som präglar byggprojekt bromsar omställningen. Dessutom finns det en brist på kunskap inom denna sektor vilket minskar incitament till att energieffektivisera. För att stimulera mer cirkulära byggen krävs därför tydligare regelverk.

 

Ett stort hinder inom näringslivet är även bristande incitament till att inkorporera mer cirkulära resursflöden då jungfruliga material ofta är billigare än återvunna material. Utbudet av återvunna material är dessutom ofta okänsligt för prisförändringar medan efterfrågan är desto mer priskänslig vilket skapar fluktuationer i pris som är svåra att reglera enbart med politiska styrmedel. Rapporten menar att det därför behöv fler nya initiativ liknande det som Northvolts nu genomför genom att utvidga sin verksamhet för återvinning av bilbatterier. 

 

Källa: Tillväxtanalys